Leht: USA ja NATO pakkusid Venemaale usalduse suurendamist

Copy
NATO-Vene nõukogu kohtumine jaanuaris Brüsselis.
NATO-Vene nõukogu kohtumine jaanuaris Brüsselis. Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS / Scanpix

Washington ja NATO liitlased on pakkunud Moskvale relvastuskontrolli ja usalduse tugevdamist, et lahendada Venemaa Ukrainasse tungimise oht, kirjutas kolmapäeval Hispaania ajaleht El País.

Ettepanekutes, mis käidi välja NATO ja USA läinudkuises kirjalikus vastuses Venemaa nõudmistele, jäädakse kindlaks põhimõttele, et Ukrainal ja igal teisel suveräänsel riigil on õigus taotleda alliansiga liitumist.

Hispaania ajalehes avaldatud USA vastuses soovitakse aga Ühendriikidelt ja Venemaalt vastastikust lubadust hoiduda maismaa raketisüsteemide ja alaliste lahingmissiooniga vägede paigutamisest Ukraina territooriumile.

Nii USA kui NATO dokumentides ärgitatakse Venemaad diplomaatiliste suhete taastamisele alliansiga ja taasalustama läbirääkimisi tuumarelvastuse kontrolli üle.

Moskvat manitsetakse taasalustama suhtlust NATO-Vene nõukoguga, mis «pakub dialoogi ja partnerlust konflikti ja umbusalduse asemel».

NATO ametnik keeldus kolmapäeval dokumendi autentsust kinnitamast ja ütles: «Me ei kommenteeri väidetavaid lekkeid.»

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles, et on artiklist teadlik, kuid lisas: «Me ei avaldanud midagi ja ma ei taha seda kommenteerida.»

President Vladimir Putini valitsus on paigutanud Ukraina piiri lähedale ja annekteeritud Krimmi üle 100 000 sõduri.

Kreml nõuab NATO-lt tagatist, et Kiievit ei võeta kunagi NATO-sse ja allianss viib väed välja oma idatiiva riikidest, mis olid kord osa Nõukogude Liidust või selle liitlased.

Lääneliitlased on nõudmise tagasi lükanud, kuid lekkinud dokumentides kutsutakse üles «sisukatele läbirääkimistele relvastuskontrolli üle ja dialoogile Venemaaga vastastikuse läbipaistvuse ja usalduse suurendamiseks».

«Ühelegi teisele partnerile pole pakutud võrreldavat suhet või sarnast institutsioonilist raamistikku,» ütlesid liitlased NATO-Vene nõukogu kohta ajalehes El País avaldatud kirjas.

«Ometi on Venemaa rikkunud usaldust, mis on meie koostöö südames, ja rünnanud globaalse ja Euro-Atlandi julgeolekuarhitektuuri aluspõhimõtteid,» öeldakse kirjas.

USA dokumendis rõhutatakse: «Me oleme valmis kaaluma kokkuleppeid või lepinguid Venemaaga kahepoolsete murede osas, sealhulgas kirjalikud, allkirjastatud vahendid, et leevendada meie vastavaid julgeolekumuresid.»

Dokumendis käidi välja USA-Vene strateegilise stabiilsuse dialoogi taastamine, et arutada «maismaal asuvate kesk- ja lähimaa rakettide ja niisamuti nende laskeseadmete kontrolli».

Samas korrati ka Washingtoni hoiatust, et Venemaa on rikkunud nüüdseks peatatud 1987. aasta keskmaa tuumajõudude lepet. USA astus leppest 2019. aastal välja, süüdistades Moskvat keelatud rakettide kasutusele võtmises.

Lisaks hoiatati: «Venemaa jõudude edasine suurendamine või rünnak Ukraina vastu sunnib USA ja meie liitlased oma kaitsepositsioone tugevdama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles