Gröönimaal 20 aastaga sulanud jääst piisaks USA uputamiseks (2)

Copy
Gröönimaa.
Gröönimaa. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS / Scanpix

Gröönimaad katvast jääst on viimase 20 aastaga sulanud kogus, mis kataks kogu USA poolemeetrise veekihiga, näitavad sel nädalal ilmunud Taani teadlaste andmed.

Arktikas soojeneb kliima kiiremini kui ülejäänud maakeral ning USA kosmosegentuuri NASA andmetel on ookeanide veetaseme tõusu peamiseks põhjuseks saanud Gröönimaa jää sulamine.

Alates esimestest mõõtmisandmetest 2002. aastal on Gröönimaa jääkilbist kadunud 4700 miljardit tonni jääd, ütles Taani teadusinstituutide ühisprojekt Polar Portal.

See tähendab 4700 kuupkilomeetrit jääsulamisvett, millest piisaks kogu USA katmiseks poolemeetrise kihiga, ja mis on toonud kaasa meretaseme 1,2-sentimeetrise tõusu.

Polar Portali andmed tuginevad USA-Saksa programmi GRACE satelliidipiltidele, mille põhjal sulab jää kõige kiiremini Gröönimaa ranniku lähedal kilbi servades.

Seal on jää hakanud muutuma õhemaks, liustikud taanduma ning jää sulab eriti pinnalt. Portaali andmetel on olukord kõige hullem Gröönimaa läänerannikul.

Teadlaste sõnul on kliimamuutus iseäranis murettekitav Arktikas, kus soojenemine toimub kolm kuni neli korda ülemaailmsest keskmisest kiiremini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles