ÜLEVAADE ISISe terroristina vangistatud taanlane püüab tõestada luurajana töötamist (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Taani kodanik Ahmed Samsam 2018. aasta suvel Madridi kohtus. Ta mõisteti toona Hispaanias kaheksaks aastaks vangi Süürias ISISe ridades võitlemise eest, kuid mehe enda väitel saatsid Taani luureteenistused ta sinna koguma andmeid taanlastest võitlejate kohta. 
Taani kodanik Ahmed Samsam 2018. aasta suvel Madridi kohtus. Ta mõisteti toona Hispaanias kaheksaks aastaks vangi Süürias ISISe ridades võitlemise eest, kuid mehe enda väitel saatsid Taani luureteenistused ta sinna koguma andmeid taanlastest võitlejate kohta. Foto: Luca Piergiovanni/afp/scanpix

Taani luureametite katse vaigistada lekitamisskandaali võib tuua vabaduse noormehele, kes kannab pikka vanglakaristust ISISesse kuulumise eest, kuid nii enda kui ka Taani ajakirjanduse väitel oli ta Süürias hoopis agendina kogumas teavet tegelike terroristide kohta.

30-aastase süüria juurtega Taani kodaniku Ahmed Samsami kannatus katkes mullu detsembris. Selleks ajaks oli ta juba neli ja pool aastat vanglas oodanud Taani kaitseväe luureteenistuse (FE) ja politsei luureteenistuse (PET) sekkumist ja möönmist, et ta pole mitte radikaalne islamivõitleja, vaid oli 2013.–2015. aastani Süürias Taani võimude ülesandel. Kui seda aga ei tulnud ega tulnud, otsustas ta luureametid kohtusse kaevata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles