Üle kogu Iraagi on enam kui sada suurejoonelist paleed ja häärberit, mis kunagi ehitati diktaator Saddam Husseinile – kui mõned neist on endiselt kasutuses, siis paljud lagunevad või on varemeis nagu suur osa sõjast räsitud riigist.

Marmorist sammastega paleed, mis täis keeruliste nikerdustega maitselagedat mööblit, ilmestavad Saddami suurushullustust ja pettekujutelmi hiilgusest. Seejuures külastas diktaator neist mõnda vaid korra või paar.

Tema Babüloni residentsi seinale on graveeritud karmi käega hirmuvalitseja enda bareljeef, nagu Mesopotaamia kuningal Nebukadnetsar II-l, keda Saddam jumaldas.

Mitmel pool on endiselt 2003. aastal USA invasiooniga kukutatud, samal aastal vahistatud ja 2006. aastal hukatud despooti meenutamas tema initsiaalid S. H. Suurem osa tema paleesid langes sissetungikaoses rüüstamise ohvriks ning vargad viisid kaasa kõik, mida jaksasid kanda, rebides seintest välja isegi elektrikaablid.

Selle järel on vaid käputäis suurejoonelistest hoonetest äratatud uuele elule, valdavalt sõjaväebaaside või valitsushoonetena, harvem muuseumina. Enamik neist aga laguneb tühjalt, osalt ka seetõttu, et remont oleks äärmiselt kulukas.

Kommentaarid
Copy