ÜLEVAADE Havanna sündroomi müsteerium hargneb

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
USA saatkond Kuuba pealinnas Havannas. Salapärased haigusjuhud avastati esimest korda just seal 2016. aastal.
 
USA saatkond Kuuba pealinnas Havannas. Salapärased haigusjuhud avastati esimest korda just seal 2016. aastal.  Foto: YAMIL LAGE/AFP/SCANPIX

Sihitud pulseeriv elektromagnetiline energiavoog ja ultraheli võivad olla põhjused, miks USA diplomaadid ning luuretöötajad on välismaal kannatanud selgitamatute tervisehädade küüsis, järeldatakse kolmapäeval USAs ilmunud luureraportis, mis heidab uut valgust Havanna sündroomi põhjustele.

Raportis leiti, et kuigi suurem osa juhtumeid on seotud loomulike ja teada olevate põhjustega, pole teatud arv Havanna sündroomi juhtumeid selgitatavad ei tervise- ega keskkonnategurite ega ka psühhosomaatiliste haigustega.

Ühtlasi tuuakse raportis esile, et on olemas vähese energiavajadusega seadeldisi, mis on lihtsasti varjatavad ja võivad olla efektiivsed sadade meetrite kauguselt ka läbi seinte. Need seadeldised võivad põhjustada Havanna sündroomi puhul täheldatud sümptomeid.

Mullu riikliku luuredirektoraadi juhi Avril Hainesi ning Luure Keskagentuuri (CIA) direktori William Burnsi loodud ekspertidest koosnev uurimiskomisjon sõnas, et juurdluse eesmärk pole süüdlast leida, kuigi komisjoni töö aitab ka sellele kaasa, vahendab Guardian.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles