INTERVJUU ⟩ Briti saadik soovitab Putinil mõelda Tšetšeeniale (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Suursaadik Ross Alleni sõnul on Eesti ja Ühendkuningriigi arusaam Venemaa ohust samasugune.
Suursaadik Ross Alleni sõnul on Eesti ja Ühendkuningriigi arusaam Venemaa ohust samasugune. Foto: Eero Vabamägi

Ukrainasse tungimist kaaludes võiks Vladimir Putin mõelda sellele, mis juhtus Vene vägedega Tšetšeenias või Afganistanis, ütleb Ühendkuningriiki Eestis esindav suursaadik Ross Allen.

Milline meeleolu valitseb viimaste Ukrainas ja selle ümbruses toimunud sündmuste ning kuhjuvate julgeolekupingete valguses praegu Briti saatkonnas Tallinnas?

Me teeme selle küsimusega kõvasti tööd. Julgen öelda, et see on meie esimene prioriteet.

Isegi siis, kui ma mullu suvel siia saabusin, oli meie töö fookus sõjalisel poolel, sest Tapal on Briti väed ja me oleme NATO eelpaigutatud pataljoni juhtriik. Viimasel paaril kuul on selle suuna töö veel kasvanud.

Kõvasti tööd tehakse Tapal teenivate vägedega ja loomulikult toimub palju arutelusid Eesti valitsuse esindajatega. See on väga regulaarne suhtlus – nii minul suursaadikuna kui ka pealinnast pealinna vestluste korraldamisel.

Üldiselt oleme me neist asjadest Eestiga väga sarnastel arusaamistel. Me näeme ohtu Venemaalt samasugusena. Me mõlemad tahame näha pingete leevendamist ja rahumeelset lahendust probleemile, mille Venemaa on tekitanud. Kuid me mõlemad ka usume, et selle juhtumiseks on tähtis heidutuse suurendamine, mis hõlmab endas nii ettevalmistust väga karmiks sanktsioonipaketiks – juhul, kui Venemaa tegutseb – ning ka meie kohaloleku tugevdamist NATO idatiival.

Meil on kiired ajad, kuid koostöö Ühendkuningriigi ja Eesti vahel on väga hea.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles