VÄLISMAA ⟩ Vene agressioon õigeusu kirikus (5)

Priit Rohtmets
Copy
Kiievi Püha Miikaeli Kuldsete Kuplitega kloostri kirik (hävitatud 1930. aastatel, taastatud 1997–1998) on Ukraina Õigeusu Kiriku peakirik.
Kiievi Püha Miikaeli Kuldsete Kuplitega kloostri kirik (hävitatud 1930. aastatel, taastatud 1997–1998) on Ukraina Õigeusu Kiriku peakirik. Foto: Roman Brechko/Wikimedia.org

Samal ajal kui läänemaailma pilk on pööratud Ukraina piiri lähedale koondatud Vene vägedele ja võimalikule sissetungile Ukrainasse, on Vene agressioon õigeusu kirikus juba aset leidmas. See ei ohusta aga mitte ainult Ukrainat, kus Vene Õigeusu Kiriku jurisdiktsioonis tegutsev kirik on jätkuvalt suurima koguduste arvuga usuline ühendus, vaid potentsiaalselt kogu maailma.

Ehkki kirik ja usuelu võivad paljudele tunduda kauge teemana ja olukorras, kus me seisame silmitsi võimaliku sõjaohuga, ei näi see olulise valdkonnana, mängib kirik rahva mobiliseerimisel ja desinformatsiooni levitamisel päris olulist rolli. Sestap ei tasu ka õigeusu maailmas toimuva jälgimist sõjalise konflikti ohu olukorras unustada.

Milles agressioon seisneb?

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles