Venemaa eitab Tšetšeenia üle kontrolli kaotamist

Copy
Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov.
Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov. Foto: AP

Kreml eitas neljapäeval Tšetšeenia üle kontrolli kaotamist, ehkki sealne liider Ramzan Kadõrov tõi vägisi Venemaalt ära naise, kelle perekond on temaga vastuollu sattunud.

See jultunud tegu on põhjustanud hirmu, et Kadõrovi teod võivad ulatuda kaugemalegi kui Venemaa koosseisu kuuluv Tšetšeeni Vabariik.

Vene president Vladimir Putin kohtus Kadõroviga kolmapäeval Kremlis. Mõni tund varem oli üks Tšetšeeni parlamendi liige ähvardanud perekonnal pead maha võtta.

«Ma ei ole sugugi nõus väitega, et sealne olukord on kontrolli alt väljunud,» ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov vastuseks Tšetšeeniat puudutavale küsimusele.

«Miks peaks Putin kartma ühe Venemaa regiooni juhti?»

Kadõrov ütleb Instagrami videos, et arutas Putiniga «pakilisi küsimusi» ning et «president toetab meid alati».

Ta lisas, et kohtub neljapäeval ka peaminister Mihhail Mišustiniga. «Me püüame lahendada tundlikke küsimusi,» ütles ta.

Mussajeva on endise Tšetšeenia föderaalkohtuniku, nüüdseks režiimi põlu alla langenud Saidi Jangulbajevi naine.

Abielupaari poeg Abubakar Jangulbajev töötas advokaadina vabaühenduses Piinamisvastane komitee, kuid lahkus detsembris pärast üht ülekuulamist Venemaalt.

Kadõrov alustas kolmapäeval perekonna vastu kampaaniat, korraldades Groznõis väidetavalt spontaanse 400 000 osalejaga meeleavalduse Jangulbajevite vastu.

Groznõis on alla 300 000 elaniku.

Kadõrov postitas internetis video meeleavaldusest Groznõi peaväljakul, milles näisid osalevat ainult mehed, kes tallasid Jangulbajeveid kujutavate plakatite peal ja panid need siis põlema.

Piinamisvastane komitee saatis AFP-le turvakaamera video tundmatutest meestest, kes tirivad Tšetšeeniast 1800 kilomeetri kaugusel Nižni Novgorodis vahistatud silmnähtavalt häiritud Mussajevat liftist välja.

Komitee teatel anti asi Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International nimetas Mussajeva vahistamist inimrööviks ja nõudis, et Venemaa ta otsekohe vabastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles