IMF on valmis Sri Lankaga abi üle kõnelusi pidama

BNS
Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi logo.
Rahvusvahelise Valuutafondi logo. Foto: Yuri Gripas

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on valmis arutama Sri Lankaga erinevaid võimalusi, kui valitsus palub rahalist toetust, ütles fondi esindaja riigis Masahiro Nozaki.

Koroonapandeemial on olnud katastroofiline mõju Sri Lanka majandusele, mis on ilma jäetud turismisissetulekutest. Samal ajal on järsult vähenenud ka inimeste rahaülekanded välismaalt.

«Kuigi IMF ei ole Sri Lankalt rahalise toetuse taotlust saanud, ollakse soovi korral valmis võimalusi arutama,» ütles Nozaki uudisteagentuurile AFP.

Kolmapäeval teatas Sri Lanka rahandusminister, et riik on fondilt nõu küsinud ja kaalub rahvusvahelise päästepaketi taotlemist.

«IMF jätkab Sri Lanka majanduse ja poliitiliste arengute tähelepanelikku jälgimist,» lisas Nozaki.

Sri Lanka inflatsioon kiirenes detsembris rekordilise 14 protsendini, möödudes novembri 11,1 protsendist, näitavad laupäeval avaldatud ametlikud andmed.

Ministrid hoiatasid parlamenti, et toidukriis süveneb, sest märtsis oodatav riisisaak on tavalisest oluliselt madala, kuna eelmisel aastal kehtestatud põllumajanduskeemia impordi keelu tõttu jäeti 30 protsenti põllumaast sööti.

Saareriigi turismist sõltuvale majandusele on andnud tugeva hoobi koroonaviiruse pandeemia ning valitsuse laialdased impordipiirangud valuutakriisi vältimiseks on toonud kaasa esmatarbekaupade nappuse.

Statistikaameti teatel oli detsembri inflatsiooni aastavõrdluses kiireim pärast riikliku tarbijahinnaindeksi loomist 2015. aastal.

Toiduinflatsioon oli koguni 21,5 protsenti, kiirenedes novembri 16,9 ja aastataguselt 7,5 protsendilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles