Erdoğan: Lääs teeb Ukraina kriisi hullemaks (4)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (keskel) Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (keskel) Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga. Foto: Ukraina presidendikantselei/AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas reedel lääneriike Vene-Ukraina kriisi hullemaks muutmises ja kritiseeris USA presidendi Joe Bideni lähenemist olukorrale.

Erdoğan püüab korraldada Vene-Ukraina tippkohtumist, et hajutada kartust Venemaa võimaliku sissetungi ees Ukrainasse.

Sellega üritab ta asetada NATO liikmesriigi Türgi neutraalsele positsioonile vahendajana, kes on lähedane nii Moskva kui Kiieviga.

«Kahjuks ei ole Lääs andnud seni mingit panust selle probleemi lahendamisse. Võiks isegi öelda, et nad teevad asja ainult halvemaks,» ütles Erdoğan neljapäeval tagasiteel Ukrainast ajakirjanikele ja lisas, et Biden «ei ole veel suutnud demonstreerida positiivset lähenemist».

Türgi president kiitis endist Saksa kantslerit Angela Merkelit ja tolle lähenemist Ukraina probleemidele, ning ütles et Euroopal on pärast Merkeli ametist lahkumist juhtide tasandil tõsiseid probleeme.

Neljapäeval Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga kohtudes kordas Erdoğan pakkumist korraldada Türgis Ukraina-Vene tippkohtumine.

Lennukis kinnitas ta ajakirjanikele, et Putin vastas ideele positiivselt ja et Vene presidendi visiidi aeg antakse peatselt teada.

Tagasilennul kritiseeris Erdoğan ka rahvusvahelise meedia kriisikajastust, mis tugineb tema sõnul tugevalt USA luure hinnangutele, millega Kreml ei nõustu ja millesse ka Kiiev suhtub kõhkleva nõusolekuga.

«Minu arvates on rahvusvaheline meedia Ukraina ja Venemaa vahelist probleemi eskaleerides teinud rohkem kahju kui head,» ütles Erdoğan Türgi CNN-ile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles