Euroopa esimene 21. sajandi sõda sai alguse 1. augustil aastal 2008, kui Vene väed alustasid sissetungi Gruusiasse, tuues põhjenduseks Gruusia «agressiooni» separatistlike Abhaasia ning Lõuna-Osseetia vastu, kes olid eelnevatel kuudel Gruusia sõdurite ning politseinike pihta tulistanud – eesmärgiga provotseerida Gruusiat ründama, andes nõnda Venemaale põhjenduse täiemahuliseks sissetungiks, nimetades seda rahuvalvemissiooniks.

Vastuolud Venemaa ning Gruusia vahel aga olid kuhjunud juba aastaid, sest Gruusia oli eemaldumas Vene mõjusfäärist ning liikumas aina enam lääne poole.

2008 aasta aprillis aset leidnud Bukaresti tippkohtumisel lubasid NATO liitlased Gruusiale liikmelisust, ning enda poolehoidu Gruusia NATO liikmelisusele oli avaldanud ka USA tollane president George W. Bush. 2008. aasta jaanuaris viidi Gruusias läbi ka mittesiduv referendum NATO liikmelisuse üle – seda toetas 77 protsenti grusiinidest.

Kuigi tegu polnud kindla kutsega NATOga otsemaid liituda, oli lääne sõnum Gruusiale selge – NATO uks on teile lahti. See aga ärritas Venemaad, kes nägi Gruusiat kui endist liiduvabariiki osana enda mõjusfäärist ning lubada tal liituda NATO või ELiga oli, ja on jätkuvalt, Moskvale vastuvõetamatu.

Kommentaarid (3)
Copy