Wagneri palgasõdurid pidid alla vanduma kemikaalidega tembitud õllele (7)

Postimees
Copy
Vene palgasõdur Banguis.
Vene palgasõdur Banguis. Foto: ALEXIS HUGUET / AFP / Scanpix

Kesk-Aafrika Vabariigi väljaanne Journal de Bangui kirjutab, et seal toimetavaid Vene palgasõdureid tabas mitme langenuga tragöödia kemikaalidega tembitud alkoholi joomise tagajärjel.

Tragöödia leidis aset möödunud nädalal Bocaranga linna lähedal. Väljaande teatel suri umbes neli venelast ja kuus sattus haiglasse kemikaalidega kangestatud õlle joomise tagajärjel.

Journal de Bangui anonüümsete haiglaallikate kohaselt on Kesk-Aafrikas tegutsevate vene ja süüria palgasõdurite seas levinud komme juua ülikanget alkoholi. Möödunud nädalal olid nende varud aga otsas, mistap wagnerlased otsustasid kangestada õlut haavade desinfitseerimiseks mõeldud vahenditega.

Mõnda aega hiljem hakkasid antiseptiku ja õlle kokteiliga napsutanud venelaste südamed streikima. Neist neli suri kohapeal, kuus toimetati helikopteriga Kesk-Aafrika Vabariigi pealinna Bangui haiglasse.

Journal de Bangui andmeil pole see esimene kord, kui Wagneri palgasõdurid kaotavad elusid õlle ja antiseptiku kokteilile. Pool aastat tagasi leidis selline kolme hukkunuga joomisintsident aset Bambari lähistel.

Kesk-Aafrika president Faustin-Archange Touadéra tõi Vene palgasõdurid riiki aastal 2017. Need on aidanud tal võimul püsida ja Venemaa on saanud sealt mitmesuguseid tulusaid maavarade kaevandamise lepinguid.

ÜRO on korduvalt juhtinud tähelepanu Vene palgasõdurite sõjakuritegudele Kesk-Aafrikas: näiteks relvitute tsiviilisikute hukkamistele, seksuaalvägivallale ja piinamistele. EL sulges möödunud aasta lõpus oma Kesk-Aafrika väljaõppemissiooni, sest avastas, et on koolitanud sõdureid wagnerlaste alluvusse.

Sel nädalal USA väljaandes The Daily Beast ilmunud info kohaselt on nüüd Kesk-Aafrikast lahkuma hakanud ka Vene palgasõdurid. Väidetavalt on neid sealt viimastel nädalatel kümnete kaupa välja viidud ja Ukraina suunas edasi toimetatud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles