Hiina kutsus USAd suuremale paindlikkusele Põhja-Korea suhtes

Copy
Hiina suursaadik ÜROs Zhang Jun rääkimas ajakirjanikega enne ÜRO Julgeolekunõukogu istungit olukorrast Põhja-Koreas.
Hiina suursaadik ÜROs Zhang Jun rääkimas ajakirjanikega enne ÜRO Julgeolekunõukogu istungit olukorrast Põhja-Koreas. Foto: JASON SZENES / EPA / SCANPIX

Hiina suursaadik ÜRO-s kutsus reedel USAd suuremale paindlikkusele Põhja-Korea suhtes, teatasid diplomaadid.

Kim Jong-uni režiim korraldas jaanuaris seitse relvakatsetust ning vihjas, et võib taasalustada kaugmaarakettide ja tuumakatsetusi.

Washington tegi ettepaneku võtta vastu neid katsetusi tauniva avalduse, kuid Hiina ja Venemaa ning veel mõned riigid keeldusid seda toetama, ütlesid diplomaadid.

«Kui nad tahavad näha mõnda uut läbimurret, siis nad peaksid näitama rohkem siirust ja paindlikkust,» ütles Hiina suursaadik Zhang Jun USA ametnike kohta enne Washingtoni taotlusel korraldatud kinnist istungit Põhja-Korea teemadel.

«Nad peaksid välja tulema atraktiivsemate ja praktilisemate, paindlikemate lähenemiste, poliitikate ja tegevustega ning võtma arvesse KRDV muresid,» ütles Zhang ajakirjanikele, kasutades Põhja-Korea ametliku nime esitähti.

Hiina ametnik märkis, et USA eelmise presidendi Donald Trumpi Põhja-Korea poliitika tulemusena peatas Pyongyang tuumakatsetused ja mandritevaheliste ballistiliste rakettide stardid.

Viimastel kuudel aga «oleme näinud vastasseisu, hukkamõistu ja sanktsioonide nõiaringi», ütles Hiina suursaadik.

Hiina ja Venemaa on blokeerinud ÜRO Julgeolekunõukogu samme Põhja-Korea suhtes ning eelmisel aastal kutsusid humanitaarkaalutlustel leevendama sanktsioone Pyongyangi suhtes.

«Vähemalt meie teeme midagi edendamaks edasist (olukorra) paranemist ja vältimaks pingete eskaleerumist,» lausus Hiina diplomaat.

Põhja-Korea saatis reedel «soojad tervitused» oma liitlasele Hiinale Pekingi taliolümpiamängude alguse puhul.

USA välisminister Antony Blinken kavatseb pidada 12. veebruaril Hawaiil Lõuna-Korea ja Jaapaniga kolmepoolseid kõnelusi Põhja-Korea teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles