OSCE soovitab saata Ungari valimisi vaatlema täiemahulise missiooni

Copy
Ungari parlament. Foto on illustratiivne.
Ungari parlament. Foto on illustratiivne. Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP / Scanpix

Rahvusvahelised vaatlejad teatasid reedel, et nad plaanivad saata esmakordselt täiemahulise vaatlusmissiooni Ungarisse jälgima eelseisvaid üldvalimisi seoses murega valimiste aususe pärast.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) raportis öeldi, et sajad vaatlejad peaksid jälgima 3. aprillil peetavaid valimisi, mitte niinimetatud «piiratud» missioon umbes tosinast vaatlejast, kes tavaliselt saadetakse valimistele Euroopa Liidu liikmesriikides.

Varssavis baseeruva OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo (ODIHR) ütles raportis, et 18 vaatlejat peaksid jälgima valimiseelset olukorda üle riigi ning valimiste päeval toimuva jälgimiseks tuleks saata 200 inimest.

Küsitlused näitavad peaminister Viktor Orbáni Fideszi partei ja ühinenud opositsiooni tasavägisust, mistõttu kardetakse ebaõiglast valimisprotsessi ja võimalikku häälteostmist.

Eelmisel kuul palus 20 Ungari vabaühendust, et ODIHR saadaks valimis vaatlema pigem täiemahulise missiooni, mis koosneb sadadest vaatlejatest.

ODIHRi jõuline osalemine valimiste päeva tegevuste süstemaatilises ja kõikehõlmavas vaatlemises suurendab avalikkuse usaldust valimisprotsessi vastu, hoiab ära rikkumisi valimiskampaania viimastel päevadel (ja ka valimiste päeval) ning seeläbi kaitseb demokraatliku protsessi õiglust, ütlesid vabaühendused avalduses.

Eelmisel kuul kutsusid ka Euroopa Parlamendi 62 saadikut parteideülese rühmana OSCEd saatma Ungari valimistele täiemahuline missioon.

Reedeses raportis märgiti, et paljud ODIHRi soovitused 2018. aasta valmistelt ei ole viinud Ungaris muutusteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles