Küsitlus: sakslased näeksid uue presidendina Gaucki

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joachim Gaucki kui võimalikku uut Saksa presidenti toetav plakat täna Berliinis.
Joachim Gaucki kui võimalikku uut Saksa presidenti toetav plakat täna Berliinis. Foto: SCANPIX

Saksamaal suureneb Ida-Saksa endise inimõiguslase Joachim Gaucki toetajate arv, keda nähakse riigi järgmise võimaliku presidendina.

Bild am Sonntagi küsitlusest selgub, et 72-aastast Gaucki toetab 54 protsenti kodanikest, vahendas Reuters. Mees ise pole teatanud sõnagi sellest, et soovib saada järgmiseks riigipeaks.

Ka tõusis küsitluses kindlalt esile sakslaste soov näha, et järgmine riigipea tuleks päevapoliitikast väljapoolt. Nii vastas 79 protsenti küsitletutest.

Gauck pürgis riigipeaks kaks aastat tagasi, kuid Kristlik-Demokraatliku Liidu liider ja Saksa kantsler Angela Merkel pressis läbi tema enda erakonda kuulunud Christian Wulffi kandidatuuri.

Wulff oli sunnitud üleeile ametist korruptsioonisüüdistuste tõttu tagasi astuma.

Gauck on luteri kiriku pastor, kes Saksa Demokraatliku Vabariigi ajal oli opositsiooniline tegelane. Pärast Berliini müüri langemist vaatas ta üle kõik julgeolekuteenistuse (Stasi) arhiivid. Ta ei ole praegu seotud ühegi suurema parteiga.

Saksamaal ei vali presidenti rahvas, vaid parlament. Riigipea tegelik poliitiline võim on suhteliselt väike, kuid ta peaks tegutsema ühendava jõuna ja moraalse eeskujuna.

Merkel lükkas edasi oma reisi eurokõnelustele Rooma ja jäi kodumaale, et kohtuda täna koalitsioonipartneritega ja arutada võimalikke kandidaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles