Macroni valitsus tahab islami Prantsusmaal ümber kujundada (1)

Copy
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Romain Gaillard-Pool/SIPA/Scanpix

Prantsuse valitsus sepistas laupäeval sammu islami ümberkujundamiseks, et vältida äärmuslust ja käia Lääne-Euroopa suurima moslemikogukonna juhtimiseks välja uus organisatsioon, kuhu kuuluvad nii vaimulikud kui ka ilmikud, sealhulgas naised.

Prantsusmaa on kogenud islamiäärmuslaste veriseid rünnakuid ning radikaliseerumist peetakse suureks ohuks. Kriitikute meelest on aga samm seotud president Emmanuel Macroni ambitsioonidega aprillis toimuvatel presidendivalimistel.

Laupäeval tutvustatud uue organisatsiooni nimega Islamifoorum Prantsusmaal on ellu kutsunud siseministeerium. Toetajate sõnul aitab see riigi viiel miljonil moslemil tunda end vabalt ja turvaliselt, praktiseerida islamit välismõjusid kartmata ja minemata vastuollu avaliku elu sekulaarsuse põhimõttega.

Kriitikute meelest, kelle hulgas on ka hulk moslemeid, tähendab see hoopis institutsionaliseeritud diskrimineerimist, mis nüüd tervele islamikogukonnale vägivaldsete rünnakute pärast osaks saab.

Uude organisatsiooni kuuluvad imaamid, kodanikuühiskonna liidrid, tuntud intellektuaalid ja äritegelased. Prantsuse ajakirjanduse järgi on kõik valitsuse määratud ja vähemalt veerand liikmetest on naised.

See hakkab asendama Prantsusmaa Moslemite Usunõukogu, mille lõi 2003. aastal siseministrina endine president Nicolas Sarkozy. Nõukogu oli mõeldud vahendajaks valitsuse ja usujuhtide vahel.

Macroni valitsus saatis selle aga laiali, sest siseminister Gérald Darmanini kinnitusel ei täitnud see pärast viimaste aastate ohvriterikkaid rünnakuid enam oma rolli.

Darmanini sõnul soovitakse teha lõpp islami mõjutamisele väljastpoolt. Hiljutises usutluses ajalehele Le Parisien ütles ta: «Islam ei ole Prantsusmaal välismaalaste religioon, vaid Prantsuse religioon, mis ei tohiks sõltuda välisrahast ja välisriikides olevatest autoriteetidest.»

Macroni kava tähendaks seda, et edaspidi valmistatakse imaame ette Prantsusmaal ja enam ei minda selleks Türki, Marokosse või Alžeeriasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles