Itaalia välisminister lahkus vabadust ihates partei juhtkomiteest

Copy
Luigi Di Maio (keskel).
Luigi Di Maio (keskel). Foto: Fabio Frustaci / POOL

Itaalia välisminister Luigi Di Maio teatas reedel, et lahkus erakonna Viie Tähe Liikumine (M5S) juhtkomiteest, sest tahab vabadust.

Di Maio oli partei põhikirja järgimist ja valimiskandidaate kinnitava komitee esimees.

«Viimastel päevadel on sisearutelud mandunud. Nad on hakanud rääkima lõhedest, protsessidest, häbistamisest. Nad on proovinud mind rünnata ja mustata,» kirjutas minister Facebookis.

«Tahan vabadust, tõsta kätt ja öelda, mis on vale või mida tuleks parandada. Me võidame ja kaotame koos, sest me oleme kogukond, mis tugineb ideede paljususel, eriti sel Viie Tähe Liikumise jaoks keerulisel ajal,» lisas ta.

Eeskätt tahab välisminister vabadust võtta sõna M5S-i juhi ja endise peaministri Giuseppe Conte vastu.

Kaks meest on viimastel nädalatel vägikaigast vedanud seoses presidendivalimistega, kus Conte esitatud kandidaati Elisabetta Bettonit edu ei saatnud.

Ametis olnud president Sergio Mattarella veendi poliitkriisi ennetamiseks uuesti kandideerima ja vannutati neljapäeval presidendiks teiseks seitsmeaastaseks ametiajaks.

Itaalia meedia on põhjalikult lahanud Di Maio entusiastlikku aplausi, kui Mattarella parlamendis häälteenamuse pälvis.

Arvamusküsitluste põhjal võib Di Maio erakonna võimuvõitlusest võitjana väljuda. Conte toetus on langenud vaid 36 protsendile, võrreldes üle 50 protsendiga kuus kuud tagasi.

Di Maiole on samal ajal suhtlusvõrgustikes toetust avaldanud mitmed erakonna parlamendiliikmed ja aktivistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles