Täna Poola jõudnud lisaväge juhib mullu Nurmsile hüpanud kindral (4)

Kindralmajor Chris Donahue 30. augusti õhtul teel viimasele Kabulist lahkunud USA sõjalennukile.
Kindralmajor Chris Donahue 30. augusti õhtul teel viimasele Kabulist lahkunud USA sõjalennukile. Foto: USA armee / Scanpix
  • Poola jõudis esimene lennuk USA dessantväelastest lisajõuga
  • Ameeriklasi juhib kindral, kes mullu sooritas langevarjuhüppe Nurmsile
  • Nurmsi hüpe toimus õppuse Swift Response raames, mille üks osa peeti Eestis
  • Sama kindral oli ka sümboolne viimane Afganistanist lahkunud USA sõjaväelane

Täna kella 13 ajal maandus Poolas Rzeszowi lennuväljal USA õhuväe Boeing C-17 transpordilennuk, mis oli täis Ühendriikidest Fort Braggist NATO idaserva kindlustamiseks läkitatud dessantväelasi.

Saabunud lisaväe nimel rääkis lennuväljal ajakirjanikega 82. õhudessantdiviisi ülem kindralmajor Chris Donahue. Sama mees oli muuseas üks kahest kindralist, kes osales mullu õppuse Swift Response raames dessandis Nurmsi lennuväljale.

«Ilmselgelt teame me, et sellisel ebakindluse perioodil oleme koos tugevamad,» tsiteeris Donahue' täna Rzeszowis öeldud sõnu uudisteagentuur AFP.

Swift Response'i dessant Nurmsile.
Swift Response'i dessant Nurmsile. Foto: mil.ee

USA otsustas seoses Venemaa agressiivse käitumisega läkitada Saksamaale ja NATO idaserva riikidesse 3000 lisasõdurit. Samuti on Ühendriigid pannud 8500 sõdurit kõrgendatud valmisolekusse selleks, et kui NATO kiirreageerimisjõud peaksid neid vajama, saab nad üle Atlandi ookeani kohe Euroopa liitlastele appi lennutada.

Mullu kevadsuvel korraldatud ja suurõppuse Defender '21 alla käinud Swift Response'i Eestis toimunud osa oli kaunis erandlik, sest tolle harjutuse üldfookus oli hoopiski Kagu-Euroopa kaitsmisel.

Selle käigus tegi 300 meetri kõrguselt langevarjuhüppe Nurmsi lennuväljale 750 ameeriklast, nende seas kaks Ühendriikide kindralit - 82. diviisi ülem kindralmajor Donahue ja 18. õhudessantkorpuse ülem kindralmajor Michael Kurilla. Dessandi õppuse stsenaariumis toodud eesmärk oli korraldada ühendvägede rünnak ja lüüa Eestis olulisi objekte hõivanud pahatahtlikud jõud koostöös siinsete kaitseliitlaste ja eriväelastega minema.

Swift Response'i ja nüüd oma sõduritega Poolas maandumise vahel jõudis Donahue saada osa ka ilmselt otse ajalooõpikutesse läinud sündmustest. Ta oli nimelt viimane USA sõjaväelane, kes lahkus suvise Kabuli evakuatsiooni lõpus Afganistani pinnalt.

Evakuatsiooni korraldanud diviisi ülem Donahue astus viimasena viimasele Kabulist lahkunud lennukile koos USAd Afganistanis esindanud suursaadiku Ross Wilsoniga.

Viimased 30. augustil Kabulist lahkunud USA dessantväelased.
Viimased 30. augustil Kabulist lahkunud USA dessantväelased. Foto: USA Armee / Scanpix
Tagasi üles