INTERVJUU ⟩ Poola kaitseväe juhataja: meie kaitse algab Tallinnast (8)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Poola kaitseväe juhataja kindral Rajmund Andrzejczaki sõnul on Valgevene hübriidrünnak uue põlvkonna sõjapidamise musternäidis.
Poola kaitseväe juhataja kindral Rajmund Andrzejczaki sõnul on Valgevene hübriidrünnak uue põlvkonna sõjapidamise musternäidis. Foto: Eero Vabamägi

Migrandikriisis siit appi läkitatud kaitseväelased oli hea näide filosoofiast, et Poola kaitse algab Tallinnast, ütleb Poola kaitseväe juhataja kindral Rajmund Andrzejczak.

Migrandikriisis siit appi läkitatud kaitseväelased oli hea näide filosoofiast, et Poola kaitse algab Tallinnast, ütleb Poola kaitseväe juhataja kindral Rajmund Andrzejczak.

Praegu räägitakse relvade ja sõjalise varustuse saatmisest NATO lääneosast idatiivale. Milliseid võimekusi hindaks Poola kõige kõrgemalt?

Tahaksin jätta need otsused poliitikute langetada.

Olukord on loomulikult väga kiirelt arenev. Käib palju arutelusid ja paralleelselt nendega valmistame meie sõjaväes ette mõningaid variante. Ma ei annaks neist rohkem detaile, sest see info on väga tundlik.

Poola on usutav liitlane, kes investeerib julgeolekusse palju. Poola kulutab rohkem kui kaks protsenti SKTst riigikaitsele – nii arve suurendades kui kvaliteeti parandades. Tulekul on uusi programme, näiteks F-35d (hetkeseisuga maailma moodsaimad varghävitajad – E. K.). Meil on pikamaa-õhutõrjesüsteemid, üle 100 000 võitlusvalmis kaitseväelase ja üle 30 000 territoriaalkaitseüksuslase.

Kuid väga oluline on, et NATO annaks ühise vastuse [praegustele pingetele]. Seetõttu käib hulgaliselt arutelusid, kuidas edasi tegutseda. Kõik sõltub Vene armeest Ukraina piiril ja jätkuvalt väga keerukast olukorrast Valgevenes. Poola on üks väheseid NATO maid, kellel on piir Valgevene ja ka Kaliningradiga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles