Kantsler: Saksamaa on valmis saatma Baltimaadesse lisavägesid (1)

Copy
Saksa liidukantsler Olaf Scholz.
Saksa liidukantsler Olaf Scholz. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraadist liidukantsler Olaf Scholz kinnitas enne esmaspäeval algavat visiiti Washingtoni, et Saksamaa on valmis saatma Balti riikidesse lisavägesid.

«Oleme ... valmis tegema kõik, mida vaja, et tugevdada» Saksamaa kohalolekut NATO missioonidel Balti riikides, ütles Scholz usutluses ringhäälingule ARD.

Saksamaa juhib NATO pataljoni Leedus, kus on umbes 500 Saksa sõdurit.

Küsimusele, kas NATO kaitseministrite kohtumisel veebruari keskel jõutakse täienduse osas kokkuleppele, vastas Scholz: «Oleme valmis otsuse langetama.»

Ka kaitseminister Christine Lambrecht ütles varem meediakontsernile Funke antud intervjuus, et Saksamaa on valmis tugevdama kohalolekut Leedus.

«Põhimõtteliselt on täiendavad väed tugevduseks olemas ja hetkel peame Leeduga läbirääkimisi selle üle, mis täpselt kasulik oleks,» ütles Lambrecht.

Saksamaa lubadus tuleb ajal, mil kardetakse Venemaa sissetungi Ukrainasse, kusjuures Lääs süüdistab president Vladimir Putinit enam kui 100 000 sõjaväelase piirile koondamises.

Venemaa eitab sissetungiplaane, kuid on nõudnud Läänelt ulatuslikke julgeolekutagatisi, sealhulgas seda, et Ukrainal ei lubataks kunagi NATO-ga liituda.

Scholz, kes seisab silmitsi kasvava kriitikaga Saksamaa näiliselt ambivalentse hoiaku suhtes kriisis, sõidab esmaspäeval Washingtoni oma ametiaja esimesele kohtumisele USA presidendi Joe Bideniga.

Ta kohtub sel nädalal Berliinis ka Baltimaade juhtidega ning sõidab veel veebruaris Ukrainasse ja Venemaale.

Scholz, kes vahetas detsembris välja Saksamaa kauaaegse kantsleri Angela Merkeli, kordas pühapäeval Berliini keeldumist saata Ukrainale relvi.

«Saksamaa valitsusel on aastaid olnud selge kurss, et me ei tarni kriisipiirkondadesse ja et me ei tarni surmavaid relvi ka Ukrainasse,» ütles ta.

Küsimusele, kas Washington näeb Saksamaad NATO «nõrgima lülina», vastas ta: «See on ekslik mulje, mis ei ole valdav ka Washingtonis.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles