Iisraeli ja Palestiina esindajad pakkusid välja konföderatsiooni

Copy
Iisraeli müür Ida-Jeruusalemmas Pisgat Zeevi ja Shuafati põgenikelaagri vahel.
Iisraeli müür Ida-Jeruusalemmas Pisgat Zeevi ja Shuafati põgenikelaagri vahel. Foto: AMMAR AWAD / REUTERS / SCANPIX

Iisraeli ja Palestiina avaliku elu tegelased on koostanud uue ettepaneku kahe riigi konföderatsiooni loomiseks, mis võiks pakkuda võimalust aastakümneid kestnud ummikseisust edasi liikuda.

Plaan sisaldab mitu vastuolulist ettepanekut ja ei ole selge, kas sellel on kummagi poole juhtide seas toetust. Küll aga aitaks plaan kujundada debatti konflikti üle ning see esitatakse sel nädalal ÜRO peasekretärile.

Plaan kutsub rajama iseseisvat Palestiina riiki suuremal osal Läänekaldal, Gaza sektoris ja Ida-Jeruusalemmas, mille Iisrael hõivas 1967. aasta sõjas. Iisraelil ja Palestiinal oleksid eraldi valitsused, kuid nad koordineeriksid kõrgel tasemel julgeoleku, taristu ja teisi küsimusi, mis puudutavad mõlema riigi elanikkonda.

Plaan lubaks ligi 500 000 Läänekalda juudiasunikul paigale jääda ning piiriäärsed suurasundused liidetaks maadevahetuse käigus Iisraeliga. Läänekalda keskosas elavatele asunikele antaks võimalus ümber asuda või saada Palestiina riigi alalisteks elanikeks. Samal arvul palestiinlastel lubataks ümber asuda Iisraeli Palestiina kodanikena, kellel on Iisraelis alaline elamisluba.

Algatus põhineb Genfi lepingul, mille koostasid 2003. aastal väljapaistvad iisraellased ja palestiinlased, teiste seas endised ametiisikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles