Suurbritannia saadab täiendavalt 350 sõdurit Poola piirile

Copy
Briti kaitseminister Ben Wallace (paremal) ja tema Poola ametivend Mariusz Blaszczak (vasakul) Londonis 7. veebruaril 2022.
Briti kaitseminister Ben Wallace (paremal) ja tema Poola ametivend Mariusz Blaszczak (vasakul) Londonis 7. veebruaril 2022. Foto: Tolga Akmen/Pool via REUTERS / Scanpix

Suurbritannia saadab täiendavalt 350 sõdurit Poola piirile, et tugevdada NATO idapiiri Venemaa võimaliku tegevuse vastu, teatas esmaspäeval Briti kaitseminister Ben Wallace.

Wallace ütles, et lisajõud tugevdavad umbes 100 Briti sõjaväelasest koosnevat kontingenti, mis on juba kohapeal.

See on «kahepoolne lähetus näitamaks, et me saame teha koos tööd, ja saata tugev signaal, et Suurbritannia ja Poola seisavad teineteise kõrval», ütles Wallace pärast kohtumist oma Poola ametivenna Mariusz Błaszczakiga.

Venemaa võimalik sissetung Ukrainasse tooks endaga analüütikute hinnangul kaasa tohutu põgenikelaine, millest suur osa liiguks Poolasse.

Mullu lubas Valgevene sisserännanuil ületada oma piiri Poolaga, vallandades nii humanitaarkriisi, millega seoses saatis Suurbritannia sealset piiri tugevdama sajaliikmelise üksuse.

Błaszczak ütles ajakirjanikele, et täiendavad Briti sõjaväelased teeksid koostööd Poola relvajõududega julgeolekuolukorra tõhustamiseks, seda eriti seoses otsese ohuga piiril.

Wallace märkis, et Valgevene kasutas hiljuti küüniliselt inimesi ära naaberriikide destabiliseerimiseks.

USA ametnike kohaselt on Kreml juba koondanud piirialale Ukrainaga enam kui 110 000 sõjaväelast, ent luureanalüüsid ei ole üheselt veendunud, kas Vene riigipea Vladimir Putin kavatseb oma väe ka tegelikult Ukrainasse sisse viia.

Sissetung vallandaks kuni viie miljoni inimese põgenemise Ukrainast peamiselt Poolasse, märkisid USA ametnikud.

Venemaa tahab NATO-lt garantiisid, et allianss ei laieneks Ukrainasse ning et blokk taanduks oma sõjaväelastega oma Ida-Euroopa liitlasriikidest.

Wallace ütles esmaspäeval, et NATO on kaitseallianss ning Venemaa agressioon toob endaga kaasa «veelgi rohkem NATO-t, täpselt seda, mida president Putin ütleb, et ei taha».

Tema sõnul tõi Venemaa ebaseaduslik Krimmi anneksioon 2014. aastal endaga kaasa suurenenud väekontingendi nii Poolas, Eestis kui Lätis.

Saksamaa teatas esmaspäeval omakorda, et saadab NATO idatiiva tugevdamiseks Leedusse täiendavalt kuni 350 sõjaväelast.

«Tugevdame oma panust NATO idatiiva kaitsesse ja saadame liitlastele selge signaali oma otsustavuse kohta,» ütles Lambrecht, kelle sõnul sõdurid saadetakse Leedusse lähipäevil.

Hetkel on Saksamaal NATO vägede koosseisus Leedus 500 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles