ÜRO: Aafrika Sarvel ähvardab põua tõttu nälg 13 miljonit inimest

Copy
Põud on laastanud ka karjakasvatust Aafrika Sarve riikides.
Põud on laastanud ka karjakasvatust Aafrika Sarve riikides. Foto: Michael Tewelde/AP/Scanpix

Hinnanguliselt 13 miljonit inimest Keenias, Somaalias ja Etioopias seisab silmitsi ränga näljahädaga, kuna Aafrika Sarvel on aastakümnete kõige karmim põud, teatas täna ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP).

Kolm järjestikust vihmaperioodi on luhta läinud ning agentuuri hinnangul on tegemist piirkonna kõige kuivemate oludega alates 1981. aastast.

Põud on hävitanud põllukultuure ja põhjustanud ebanormaalselt suure kariloomade suremuse, sundides maaperesid oma kodud maha jätma.

Veest ja karjamaadest on puudus ning prognoosid, et lähikuudel ähvardab keskmisest madalam sademete hulk, toob veel suuremat viletsust, kinnitas WFP Ida-Aafrika piirkondlik direktor Michael Dunford.

«Olukord nõuab viivitamatut humanitaarabi,» ütles ta, hoiatades 2011. aastal Somaalias toimunu kordumise eest, kui pika põua tõttu suri nälga umbes 250 000 inimest.

Etioopia lõuna- ja kaguosas vajab toiduabi 5,7 miljonit inimest.

Kui midagi ette ei võeta, ennustatakse Somaalias maikuuks raskes näljahädas olevate inimeste hulga kasvu 3,5 kuni 4,6 miljonini.

Veel 2,8 miljonit vajab abi Keenia kagu- ja põhjaosas.

WFP hinnangul on järgneva kuue kuu jooksul tarvis 327 miljonit USA dollarit, et leevendada vahetuid vajadusi ning aidata kogukondadel kliimašokiga paremini toime tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles