ÜLEVAADE ⟩ Poola ja Tšehhi lahendasid pikalt kestnud tüli, kuid Varssavi kohal ripub jätkuvalt ELi rahatrahv

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Tšehhi, saksa ning poola kliimaaktivistid protesteerimas 15. jaanuaril Turówi kaevanduse ees, kutsudes üles trahvi maksma ning kaevandust sulgema.
FOTO: Krzysztof Zatycki/Zuma/Scanpix
Tšehhi, saksa ning poola kliimaaktivistid protesteerimas 15. jaanuaril Turówi kaevanduse ees, kutsudes üles trahvi maksma ning kaevandust sulgema. FOTO: Krzysztof Zatycki/Zuma/Scanpix Foto: Krzysztof Zatycki/Zuma/Scanpix

Poola ja Tšehhi leppisid neljapäeval kokku piiriäärse tüli lõpetamises Turówi pruunsöekaevanduse üle, mille kohaselt peab Varssavi muu hulgas maksma Prahale 45 miljonit eurot, et vältida negatiivset mõju Tšehhi piiri ääres elavate inimeste eludele.

Küll aga on jätkuvalt ebaselge, kas Poola kavatseb maksta trahvi, mille Euroopa Kohus Varssavile söekaevanduse tegevuse pikendamise tõttu kehtestas, summas 500 000 eurot päevas ning mille hinnasilt nüüdseks on üle 70 miljoni euro.

Tegu oli tüliga, mis oli Tšehhi-Poola suhete suurimaks pinnuks silmas juba üle aasta, tõstatades ka küsimusi kivisöest tulenevate keskkonnakahjude üle, vahendab Reuters. Kõnelused tüli lahendamiseks põrusid novembris, kui Tšehhi peaministriks oli veel Morawiecki lähedane liitlane Andrej Babiš. Kui detsembris asus peaministri ametisse Fiala, said läbirääkimised aga uue hoo sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles