Ekspaavst Benedictus XVI palus vaimulike lastepilastuse eest andeks

Copy
Saksamaal Essenis mälestati 21. jaanuaril katoliku kiriku vaimulike lapsepilastuse ohvreid.
Saksamaal Essenis mälestati 21. jaanuaril katoliku kiriku vaimulike lapsepilastuse ohvreid. Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Endine paavst Benedictus XVI palus teisipäeval andestust vaimulike lastepilastuse eest, mis leidis aset tema alluvuses, kui ta oli Müncheni ja Freisingi peapiiskop.

Benedictuse abid lükkasid aga tagasi väited, nagu püüdnuks ta omal ajal peapiiskopina juhtunut varjata.

«Ma saan vaid väljendada kõigile seksuaalse väärkohtlemise ohvritele oma sügavat häbitunnet, suurt kurbust ja paluda südamest andestust,» seisab 94-aastase Benedictuse vastuskirjas jaanuaris avaldatud juurdlustulemustele.

Õigusbüroo Westpfahl Spilker Wastl (WSW) avaldas jaanuaris raporti, mille oli tellinud Müncheni ja Freisingi peapiiskopkond uurimaks, kuidas tegeleti laste seksuaalse väärkohtlemise juhtumitega aastatel 1945-2019.

Seksuaalne väärkäitumine avastati 235 vaadeldud isiku puhul, kellest 173 olid preestrid.

Raportis jõutakse järeldusele, et hilisem paavst Benedictus XVI jättis teadlikult peatamata neli preestrit, keda süüdistati 1980. aastatel Münchenis laste seksuaalses kuritarvitamises.

Aastal 2013 paavstiametist lahkunud Benedictus oli 1977.-1982. aastani Müncheni ja Freisingi peapiiskop.

«Mul on olnud suur vastutus katoliku kiriku ees. Seda suurem on minu valu rikkumiste ja vigade pärast, mis juhtusid neis erinevates kohtades minu ametiajal,» lisas põdura tervisega endine paavst kirjas, mille aitasid koostada tema abid.

Nad kinnitasid teisipäeval koos kirjaga läkitatud avalduses, et «kardinal Ratzinger ei olnud peapiiskopina seotud nende kuritegude varjamisega».

Vatikan asus jaanuaris endise paavsti kaitsele, väites, et ta võitles seksuaalse ahistamise vastu. Paavst Franciscus ei ole sel teemal avalikult sõna võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles