INTERVJUU Maasikas: Ukraina majanduslik närutamine käib juba praegu (6)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Matti Maasikas, kes juhib ELi esindust Ukrainas, kinnitab, et ühendus on ukrainlaste seas tohutult populaarne: 70 protsenti liituks võimalusel kohe. 
Matti Maasikas, kes juhib ELi esindust Ukrainas, kinnitab, et ühendus on ukrainlaste seas tohutult populaarne: 70 protsenti liituks võimalusel kohe. Foto: Madis Veltman

Kui selle üle, kas invasioon tuleb, võib jätkuvalt arutada, siis majanduslikult närutavad Ukraina piiridele kogunenud Vene väed seda riiki juba praegu, ütleb ELi esinduse juht Kiievis Matti Maasikas.

Kuidas, kui ruttu ja kuhu läheb 1,2 miljardit eurot, mille Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen lubas Ukrainale?

ELi makromajanduslik abi on madalaprotsendiline laen, mida on Ukrainal praegu väga vaja, sest Ukraina valitsus pole alates detsembrist saanud rahvusvahelistelt turgudelt raha laenata, kuna riski hinnatakse liiga kõrgeks.

ELi makromajanduslik abi koosneb alati kahest osast. Esimene pool ehk 600 miljonit eurot makstakse välja võimalikult kiiresti. Kui Euroopa Parlament ja liikmesriigid teevad otsuseid nii kiiresti, kui me loodame, siis ehk juba veebruaris on võimalik see välja maksta.

Teine 600 miljonit on seotud tingimustega – päris ilma ei saa. Juba praegu võib öelda, et need tingimused on palju kergemad kui tavaliselt. Peamiselt selles mõttes, et nad on kiiremini täidetavad. Väga loodan, et juba enne suve õnnestuks ka teine osa välja maksta.

Aga kõigepealt peavad Euroopa Komisjon ja Ukraina valitsus nendes tingimustes kokku leppima ja see tuleb ratifitseerida ka Ukraina parlamendis. Siis saab hakata täpsemaid ennustusi tegema.

Seda on rõhutatud – ka Euroopa Komisjoni juhtiv asepresident Valdis Dombrovskis rõhutas eelmisel nädalal Kiievis käies –, et tegemist on erakorralise abiga ning seda püütakse ELi ja muidugi Ukraina poolt teha erakordselt kiiresti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles