Horvaatia kuulutas skandaali tõttu uue konkursi ühe-eurose mündi kavandile

Copy
Horvaatias skandaali põhjustanud ühe-eurose mündi kavand ja Briti fotograafi Iain H. Leachi foto nugisest.
Horvaatias skandaali põhjustanud ühe-eurose mündi kavand ja Briti fotograafi Iain H. Leachi foto nugisest. Foto: Iain Leach / SWNS / Scanpix

Horvaatia keskpank teatas teisipäeval uuest konkursist riigi ühe-eurose mündi kavandile pärast seda, kui plagiaadiskandaal viis varasemalt võitjaks kuulutatud kavandi tagasivõtmiseni.

Horvaatia valmistub võtma järgmisel aastal kasutusele Euroopa Liidu ühisraha euro ning eelmisel nädalal avaldas oma euromüntide võidukavandid.

Vastuolu põhjustas kavand, kus nugis seisab oksa peal. See on silmatorkavalt sarnane Briti fotograafi Iain H. Leachi fotole ning tõi veebis kaasa süüdistused plagiaadis.

Kavand oli mõeldud oodina Horvaatia praegusele rahale kunale, mis on oma nime saanud nirgi sarnaselt loomalt, kelle nahk oli keskajal kasutusel valuutana.

Tekkinud kära tõttu otsustas konkursi võitja esmaspäeval oma kavandi tagasi võtta, viidates «ebameeldivale õhustikule, mis tekitati meedias ja sotsiaalvõrgustikes».

Mõni tund hiljem teatas Horvaatia keskpank, et kuulutab lähipäevil välja konkursi uute kavandite saamiseks.

Leach tervitas disaineri otsust kavand tagasi võtta.

«Ma ei kavatse kedagi kohtusse anda. Tehti õige otsus ja minu jaoks on sellega lugu lõppenud,» ütles ta Horvaatia ringhäälingule.

Teistel võitnud kavanditel kujutati muu hulgas Horvaatia kaarti, tuntud leiutajat Nikola Teslat ning glagoolitsat - vanimat teadaolevat slaavi tähestikku.

Euroopa Liidu 27 liikmesriigist 19-s on praegu kasutusel eurod.

Eelmisel aastal korraldatud Eurobaromeetri uuring näitas, et 61 protsenti horvaatidest toetab üleminekut eurole, seda hoolimata kartustest, et ühisvaluuta kasutuselevõtt võib kaasa tuua inflatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles