Ukraina asekaitseminister: vahetut Vene rünnaku ohtu pole (2)

Copy
Ukraina sõdurid
Ukraina sõdurid Foto: Efrem Lukatsky/AP

Ukraina asekaitseminister ütles kolmapäeval, et riigi piiri lähedale koondunud Vene väed ei näi olevat täiemahuliseks invasiooniks veel valmis.

Praeguse seisuga kasutatakse piiri lähedale toodud enam kui 100 000 sõdurit ja raskerelvastust eeskätt poliitilise surve ja väljapressimise vahendina, ütles aseminister Hanna Maljar.

USA ametnike sõnul on Venemaa kogunud kokku umbes 70 protsenti vägedest ja varustusest, mida Ukrainasse tungimiseks vaja läheks.

Maljar ütles ajakirjanikele Ida-Ukraina Avdiivka linnas, et Venemaa rünnaku oht on reaalne, kuid rõhutas, et sõja vahetust puhkemisest veel rääkida ei saa.

«Näeme sõjalise personali ja varustuse koondumist. Kuid tänase seisuga ei moodusta nad löögirühmi,» lausus ta.

«Me ei näe ka vahetuks eskalatsiooniks vajaliku taristu moodustamist.»

«See ei tähenda, et ohtu ei oleks,» lisas ta.

Euroopa riigid on hakanud avaldama lootust, et täiemahulise sõja puhkemise oht lähipäevil või -nädalatel on tänu diplomaatilisele jõupingutusele taandumas.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles, et sai Vene presidendilt Vladimir Putinilt pikkade kõneluste järel lubaduse, et Kreml ei saa eskalatsiooni allikaks.

Saksa kantsler Olaf Scholz ütles kolmapäeval, et hoogne diplomaatia on viinud edusammudeni.

Maljari sõnul pole Venemaa eesmärk Ukraina vallutamine, vaid Lääne destabiliseerimine.

«Ukraina üle täieliku kontrolli haaramine pole Venemaa lõppeesmärk,» lausus ta. «Tema strateegiline eesmärk on ajada lõhki lääneriikide poliitilised ja julgeolekualased liidud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles