INTERVJUU ⟩ Ühendvägi saab tegutseda rutem kui NATO (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Kindralmajor Veiko-Vello Palm (vaskul) ja kindralmajor Jim Morris möödunud nädalal Tallinnas Briti saatkonnas. 
Kindralmajor Veiko-Vello Palm (vaskul) ja kindralmajor Jim Morris möödunud nädalal Tallinnas Briti saatkonnas. Foto: Sander Ilvest

Brittide juhtimisel toimetava ühendekspeditsiooniväe liitlastele appi saatmise saab otsustada märksa kiiremini, kui kulgeksid näiteks arutelud kogu NATOs, selgitavad kindralmajorid Jim Morris ja Veiko-Vello Palm.

Väe välja saatmiseks pole vaja isegi mitte kõigi selles osaleva kümne maa nõusolekut. Piisab sellest, kui juhtmaa Ühendkuningriik ja veel mõni või mõned osalejad on huvitatud tegutsemisest, rääkisid möödunud nädalal Tallinnas kohtunud Briti ühendekspeditsiooniväe ülem Morrison ja kaitseväe juhataja asetäitja Palm.

Mis lisaväärtust ühendekspeditsiooniväest (JEF) tuleb? Enamik osalejariikidest on ju niigi NATO liikmed ning Soome ja Rootsi NATO eripartnerid.

Morris: Paindlikkus ja skaleeritavus (muudetav suurus ja koosseis – toim), mis võimaldab reageerida väga erinevatele olukordadele.

Üks JEFi kasulikke omadusi on ka see, et kuigi ta on NATOt täiendav ja vastavuses NATO protseduuridega, pole tegu konsensust nõudva organisatsiooniga – riigid saavad ükshaaval otsustada, kas ja millistel ühistel ettevõtmistel nad osalevad.

See omakorda tähendab, et JEF on vilkam, saab liikmesriikides märgatavate julgeolekuohtude korral kiiremini koguneda ning välja töötada vägede siirmise variante kiiremini kui konsensuspõhine organisatsioon nagu NATO tavaolukorras.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles