Šveits hääletab inim- ja loomkatsete keelamise üle (2)

Copy
Kastid laborirottidega Genfi ülikoolis.
Kastid laborirottidega Genfi ülikoolis. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

Šveitsis hääletatakse pühapäeval inim- ja loomkatsete keelustamise üle, kuid ettepanek on ravimitööstusest sõltuvas riigis vastuoluline ja arvamusküsitlused referendumile edu ei prognoosi.

Kui loomaõiguslaste ettepanek heaks kiidetakse, oleks Šveits esimene riik, mis sellise keelu kehtestab, märkis Šveitsi ülikoolide lobiühenduse president Yves Fluckiger.

Teadlased on rõhutanud, et meditsiiniline progress on eksperimentideta võimatu.

Šveitsi teadlased peavad elusloomade kasutamiseks taotlema ametlikku luba ning tõestama, et teised uurimisviisid pole võimalikud ja loomi koheldakse nii leebelt kui võimalik.

Katseloomade kasutamine on Šveitsis kahanenud umbes 560 000 loomale aastas, võrreldes ligi kahe miljoniga 1980ndate algul.

Umbes 20 000 looma peal aastas tehakse rängemaid eksperimente, nagu näiteks kasvaja siirdamine, selgub föderaalvõimude andmeist.

Loomaõiguslased kogusid piisavalt allkirju, et Šveitsi otsedemokraatliku süsteemi alusel referendum algatada.

Ettepanek näeb lisaks inim- ja loomkatsete keelamisele ette ka keeldu taoliste katsete teel arendatud uute ravimite impordile.

«Loomkatseid tuleks pidada kuriteoks,» ütles referendumi üks algatajatest Renato Werndli.

Ettepanekule on vastu kõik Šveitsi suuremad parteid.

Valitsuse teatel on keeld liiga laiaulatuslik ja tõsiste tagajärgedega tervishoiule ning majandusele, pidades silmas, et keemia- ja ravimitööstus moodustab veidi üle poole riigi ekspordist.

Šveitsi ravimitööstuse lobiühendus Interpharma hoiatas, et keelu korral oleks asjaomased asutused ja ettevõtted sunnitud oma tegevuse välismaale kolima.

Šveits on tagasi lükanud juba kolm sarnast algatust aastatel 1985, 1992 ja 1993 ning teeb eeldatavasti sama ka seekord. Toona oli vastuhäälte osakaal vastavalt 70, 56 ja 72 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles