Stoltenberg: Vene vägede koondumine on ohtlik hetk Euroopa julgeoleku jaoks (5)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg alliansi peakorteris Brüsselis 10. veebruaril 2022.
Briti peaminister Boris Johnson ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg alliansi peakorteris Brüsselis 10. veebruaril 2022. Foto: DANIEL LEAL / AFP / Scanpix

Vene vägede kogunemine sõjaväeõppusele Valgevenes ja Ukraina piiri lähedale on ohtlik hetk Euroopa julgeoleku jaoks, ütles neljapäeval NATO peasekretär.

«Jälgime tähelepanekult Venemaa kohalolekut Valgevenes, mis on suurim alates külma sõja lõpust,» ütles Jens Stoltenberg pressikonverentsil Briti peaministri Boris Johnsoniga.

«See on ohtlik hetk Euroopa julgeoleku jaoks. Vene vägede arv kasvab. Võimaliku rünnaku hoiatusaeg kahaneb.»

Stoltenberg ja Johnson hoiatasid Venemaad, öeldes, et NATO viib lisavägesid oma idatiiva riikidesse, nagu Poola ja Rumeenia, ja Venemaa tegevus allianssi ei heiduta.

«Vene agressiooni ägenemine viib suurema NATO kohalolekuni, mitte väiksemani,» lausus Stoltenberg ja tänas Briti valitsusjuhti lisajõudude saatmise eest Poolasse.

Nad kinnitasid, et NATO on valmis pidama Venemaaga läbirääkimisi pingeleevenduse ja relvastuskontrolli üle, kuid hoiatasid ka, et allianss ei tee järeleandmisi oma avatud uste poliitika osas.

Venemaa on esitanud Läänele ulatuslikke nõudmisi, sealhulgas tagatis, et Ukrainat ei võeta kunagi NATO-sse.

«Kui Berliini müür langes, ütles Euroopa rahvas selgelt, et nad tahavad oma vabaduse ja julgeoleku lahutamatult siduda,» rääkis Johnson.

Stoltenberg ütles, et kirjutas neljapäeval Vene välisminister Sergei Lavrovile ja ärgitas Moskvat naasma läbirääkimistele NATO-Vene nõukogus.

Hoolimata diplomaatilisest jõupingutusest on Venemaa jätkanud lahinguvalmiduse suurendamist ja viib läbi manöövreid Valgevenes ja Mustal merel.

«Me näeme Ukraina piirile kogunemas tohutut hulka taktikalisi pataljone, 70 või rohkemgi,» ütles Johnson.

«See on, ma ütleksin, ilmselt kõige ohtlikum hetk tuleva mõne päeva jooksul, Euroopa aastakümnete tõsiseima julgeolekukriisi ajal.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles