ÜRO eksperdid: Gálloki rauamaagikaevandus ohustab saamide maid

Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg (paremal) kaevandusprojekti vastasel meeleavaldusel Lapimaal 4. veebruar 2022.
Kliimaaktivist Greta Thunberg (paremal) kaevandusprojekti vastasel meeleavaldusel Lapimaal 4. veebruar 2022. Foto: Carl-Johan Utsi/EPA/Scanpix

ÜRO inimõiguseksperdid soovitasid neljapäeval Rootsil mitte anda luba kavandatava rauamaagikaevanduse rajamiseks, sest see ohustab pöördumatult saami kogukonna maid.

ÜRO põlisrahvaste õiguste ning inimõiguste ja keskkonnaeksperdid hoiatasid, et Põhja-Rootsi Gálloki piirkonda (rootsikeelne nimi Kallak) kavandatav avakaevandus avaldab iseäranis kahjulikku mõju põhjapõdrakasvatusele, mis on selle piirkonna peamine elatusallikas.

Eksperdid José Francisco Calí Tzay ja David Boyd ütlesid avalduses, et neid teeb eriti murelikuks, et saamidega ei ole konsulteeritud ning neilt ei ole saadud vabatahtlikku ja informeeritud nõusolekut.

Sõltumatud eksperdid, kelle määras ÜRO, kuid kes ei esine maailmaorganisatsiooni nimel, juhtisid ärevusega tähelepanu olulistele ja pöördumatutele ohtudele, mida Gálloki projekt kätkeb endas saamide maade, loodusvarade, kultuuri ja elatusallikate jaoks.

Rootsi valitsus peaks märtsis otsustama, kas Briti firma Beowulf juhitavale projektile antakse luba.

Saamid, keda on Rootsis umbes 20 000-40 000, ütlevad, et projekt takistab põhjapõdrakasvatust, küttimist ja kalastamist ning rikub nende kodumaa loodust.

Eelmisel laupäeval avaldas koos saamidega projekti vastu meelt Rootsi keskkonnaaktivist Greta Thunberg.

«Me usume, et kliimat, keskkonda, puhast õhku, vett, põhjapõdrakasvatust, põliselanike õigusi ja inimkonna tulevikku peaks eelistama ühe ettevõtte lühiajalisele kasumile,» ütles Thunberg videopöördumises.

«Rootsi valitsus peab lõpetama Lapimaa koloniseerimise,» lisas ta.

Eksperdid hoiatasid neljapäeval avalduses, et kaevandus tekitab suures koguses raskemetalle sisaldavat tolmu ja mürgiseid jäätmeid, mis kahjustavad keskkonda ja veevarusid.

Nad juhtisid tähelepanu ka rauamaagi transpordile raudteel ja maanteel, mis lõikavad ära põhjapõtrade traditsioonilised rändeteed.

«Kaevanduse keskkonnakahjusid ei ole piisavalt hinnatud ega arvesse võetud,» ütlesid eksperdid ja rõhutasid, et rahvusvaheline õigus kohustab Rootsi valitsust kaitsma põlisrahvaid ja keskkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles