ÜLEVAADE Kaevikusõda ajaloo üle õõnestab uute liidrite indu Sofia ja Skopje tüli lahendada

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Põhja-Makedoonia peaminister Dimitar Kovačevski (vasakul) tervitab jaanuari keskel, päev pärast ametisse astumist Bulgaaria valitsusjuhti Kiril Petkovit Skopjes parlamendihoone juures.
Põhja-Makedoonia peaminister Dimitar Kovačevski (vasakul) tervitab jaanuari keskel, päev pärast ametisse astumist Bulgaaria valitsusjuhti Kiril Petkovit Skopjes parlamendihoone juures. Foto: ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Scanpix

Nii Bulgaaria kui ka Põhja-Makedoonia hiljuti ametisse saanud uued valitsusjuhid keskenduvad majandussuhete arendamisele, kuid nende poliitilised vastased peavad seda suitsukatteks, mille varjus teha järeleandmisi ajalooliste erimeelsuste osas ja avada nii Skopjele tee liitumiskõnelusteks Euroopa Liiduga.

«Dimitar Kovačevski on olnud Põhja-Makedoonia Vabariigi peaminister nädal aega ja veetnud neli päeva neist kaheksast koos Bulgaaria valitsusega. See viitab soovile, et töö saaks tehtud,» lausus eelmise kuu lõpus uudisteagentuurile Novinite ise alles detsembris Bulgaaria peaministriks saanud Kiril Petkov.

Jaanuari keskel ametisse saanud Kovačevskile oli Petkovi võõrustamine üks esimesi tööülesandeid, mis edastas selge sõnumi, et Põhja-Makedoonia tahab võimalikult kiiresti kõrvaldada naaberriigi veto nende liitumiskõneluste alustamisele ELiga. Bulgaaria 2020. aasta sügisel esitatud nõue, et Skopje möönaks, et sisuliselt on makedoonlased bulgaarlased, ja et samal ajal kui Põhja-Makedoonias elab bulgaaria vähemus, siis Bulgaarias ei ela makedoonia vähemust, on mõlemas riigis sedavõrd laetud teema, et isegi heast tahtest võib vinduva tüli lahendamiseks puudu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles