Veokiprotest sulges veel ühe Kanada-USA piiripunkti (1)

Copy
Veokiprotest Kanadas Manitobas.
Veokiprotest Kanadas Manitobas. Foto: John Woods/The Canadian Press/Scanpix

Kanada veokijuhtide protest koroonareeglite vastu sulges Manitoba provintsis Kanada-USA piiripunkti, teatas neljapäeval politsei.

«Suure hulga autode ja põllumajandusmasinatega meeleavaldus blokeerib Emersoni piiripunkti. Ükski auto ei pääse läbi ei põhjast ega lõunast. Piiripunkt on suletud,» ütles politsei Twitteris.

Alberta ja Ontario olulised piiriületuspunktid on olnud protestide tõttu blokeeritud juba mitu päeva.

Kanadas toimuvast inspiratsiooni saanud protestiliikumised on tärganud ka teistes riikides, sealjuures Euroopas.

Autotootja Ford teatas, et on sunnitud aeglustama tootmist Kanada tehastes ning mõned Stellantise tehased USA-s ja Kanadas peatasid töö kolmapäeva õhtul. Samuti on teatanud probleemidest oma tehastes Toyota.

Kanada nõndanimetatud vabaduse konvoi asus teele riigi lääneosast, protestides vaktsineerimisnõude ja teiste koroonareeglite vastu USA-Kanada piiri ületamisel.

Protestijad on pealinnas Ottawas meelt avaldanud kaks nädalat. Olulise kaubakoridori, üle Detroiti jõe viiva Ambassadori silla blokeerimisega on veokijuhid avaldanud märkimisväärset mõju. Tavaoludes viivad veokid ühe päeva jooksul üle silla keskmiselt 323 miljoni USA dollari väärtuses kaupa.

Kanada peaminister Justin Trudeau on öelnud, et piiripunktide blokeerimine on vastuvõetamatu ning on lubanud teha kõik, et need lõppeksid.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki ütles, et USA ametnikud on tihedas kontaktis Kanada piiriagentuuridega, väljendades muret protestiaktsiooni mõju pärast USA majandusele.

Kanada ja USA kaubanduskojad ja tööstusorganisatsioonid on nõudnud Ambassadori sillal liikluse taastamist.

«Mil meie majandused taastuvad pandeemia mõjust, me ei saa lubada, et ükski grupp õõnestab piiriülest kaubandust,» ütlesid grupid ühisavalduses.

Kanada avaliku ohutuse minister Marco Mendicino hoiatas «tõsise ohu eest majandusele» ja kutsus protestijaid koju minema.

Alberta, Quebec, Saskatchewan ja teised Kanada provintsid kuulutasid sel nädalal välja järkjärgulise koroonapiirangute leevendamise.

Üks kohtuotsus on nõudnud, et veokijuhid peataksid pealinnas Ottawas pideva signaali andmise, mis on häirinud kohalike linnaelanike und. Kolmapäeval hoiatas Ottawa politsei protestijaid, et nad võivad seista silmitsi kriminaalsüüdistustega ning nende veoautod võidakse arestida, kui nad jätkavad seadusvastast tänavate ummistamist

Pealinna tänavatel on protestijate meeleolu aga ülev ja võitluslik. Üks Torontost saabunud protestija ütles, et «vabaduse konvoi» liikumine on fantastiline. «Ma ei ole näinud sellist Kanada uhkust,» ütles ta AFP-le. «See on ajalooline.» Peaministri tööruumide lähistele Parlamendimäele on jätkuvalt pargitud umbes 400 sõidukit ning protestijate seas valitseb festivalimeeleolu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles