Austraalia nimetas koaalad idarannikul eriti ohustatud liigiks

Copy
Koaalad.
Koaalad. Foto: LISI NIESNER / REUTERS / Scanpix

Austraalia nimetas koaalad ametlikult idaranniku aladel eriti ohustatud liigiks, sest nende elupaigad on metsapõlengute, raadamise, põua ja haiguste tõttu hävinud.

Looduskaitsjate sõnul on koaalade arvukus viimase kahe kümnendi jooksul suuremas osas Ida-Austraaliast järsult langenud ning neid ähvardab väljasuremine.

Keskkonnaminister Sussan Ley ütles, et koaalad otsustati nimetada eriti ohustatud liigiks, et neid Uus-Lõuna-Walesis, Austraalia pealinna territooriumil ja Queenslandis paremini kaitsta.

Kogu maalimas Austraalia ainulaadse loomariigi sümbolina tuntud koaala kuulutati kümne aasta eest idarannikul ohualtiks liigiks.

«Me astume pretsedendituid samme koaalade kaitseks,» ütles minister ja osutas valitsuse hiljutisele lubadusele eraldada koaalade kaitseks ja nende elualade taastamiseks 50 miljonit Austraalia dollarit (36 miljonit USA dollarit).

Keskkonnakaitsjad tervitasid koaalade uut staatust, kuid kritiseerisid Austraalia võimude seinist suutmatust neid kaitsta.

«Koaalad on jõudnud kümne aastaga ohualtist liigist eriti ohustatud liigiks. See on šokeerivalt kiire langus,» ütles Maailma Looduse Fondi (WWF) Austraalia teadlane Stuart Blanch.

Looduskaitsjate sõnul on koaalade täpset arvu Austraalia idapoolsetes osariikides raske hinnata, kuid valitsust nõustava sõltumatu ohustatud liikide teaduskomisjoni andmetel on nende arv langenud 2001. aasta 185 000-lt 92 000-le 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles