Veokijuhtide meeleavaldus päädis eriolukorraga Kanada provintsis (5)

Copy
Veokijuhtide meeleavaldus Ottawas.
Veokijuhtide meeleavaldus Ottawas. Foto: EPA/Scanpix

Kanada Ontario provintsis kuulutati reedel välja eriolukord seoses veokijuhtide meeleavaldustega, mis on halvanud pealinna ja blokeerivad kaubandust Ühendriikidega, ütles regiooni peaminister Doug Ford.

«Me astume mistahes samme, mis on vajalikud, et tagada piiri taasavamine,» ütles Ford pressikonverentsil, ähvardades suurte trahvide ja vangistusega, kui meeleavaldajad ei lõpeta Fordi sõnul ebaseaduslikku okupatsiooni.

Ottawa elanikud on piiramisrõngas, ütles Ford, lubades tagada tavapärase elurütmi nii vara, kui võimalik.

Windsorit Detroitiga ühendavat Ambassadori silda kasutab päevas üle 40 000 inimese, samuti läbib seda päevas keskmiselt 323 miljoni dollari väärtuses kaupa ehk umbes veerand kogu Kanada-USA kaubavahetusest.

Päevi kestnud ummistusel on olnud suur mõju, mitu autotootjat on olnud sunnitud tootmist vähendama. Kardetakse, et see võib mõjutada Kanada majanduse taastumist pandeemiast.

Peaminister Justin Trudeaud survestatakse olukorda kontrolli alla võtma, Washington on teinud oma põhjanaabrile üleskutse kasutada blokaadi lõpetamiseks föderaalvolitusi.

Ford nentis, et kanadalastel on õigus rahumeelselt protestida, kui nad ei ole nõus valitsuse tegevusega. «Ma tean, et frustratsioon on paljude kanadalaste jaoks üle piiri kasvanud,» ütles ta.

«Kuid see ei ole enam protest,» lisas ta.

Veokijuhid "«on võtnud miljoni elanikuga linna kaheks nädalaks pantvangi», võtnud sihikule «elutähtsa toidu, kütuse ja kauba veo üle piiri» ning «proovinud poliitilist agendat läbi suruda häirimise, hirmutamise ja kaosega».

«Me oleme kõikjal maailmas majanduslikult raskes olukorras. Viimane asi, mida meil vaja on, on ankur ümber kaela,» ütles ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles