Moskva: Kuriilide juurest aeti ära piiri rikkunud USA allveelaev (5)

Copy
Allveelaev USS Connecticut. Foto on illustratiivne.
Allveelaev USS Connecticut. Foto on illustratiivne. Foto: Thiep Van Nguyen II/USA merevägi/AP/Scanpix

Vene allveelaevavastane hävitaja ajas Kuriilide lähedal taga USA allveelaeva, mis oli tunginud riigi territoriaalvetesse, teatas täna Moskva.

Fregatt Marssal Šapošnikov märkas USA Virginia-klassi allveelaeva Urupi saare lähedal, kus on käimas Venemaa Vaikse ookeani laevastiku õppused, teatas Vene kaitseministeerium.

Allveelaev eiras käsku pinnale tõusta ja lahkuda, mistõttu kasutas fregati meeskond ametkonna sõnul asjakohaseid veealuseid meetmeid, üksikasju täpsustamata. Väidetavalt lahkus allveelaev Vene vetest maksimumkiirusel.

Ministeeriumi teatel kutsuti USA kaitseatašee piiririkkumise kohta aru andma.

«USA kaitseministeeriumi esindajale anti teada, et USA allveelaeva tegevust peetakse rahvusvaheliste normide jõhkraks rikkumiseks,» öeldi ministeeriumi avalduses. Avalduses süüdistati USA mereväge provokatiivses käitumises, mis olevat ohustanud Venemaa riiklikku julgeolekut.

«Venemaa kaitseministeerium rõhutab, et USA peab võtma meetmeid selliste vahejuhtumite vältimiseks tulevikus,» öeldi avalduses. «Venemaa kaitseministeeriumil on õigus võtta oma territoriaalvetes kõiki võimalikke meetmeid Vene Föderatsiooni julgeoleku tagamiseks,» öeldi avalduses.

Vahejuhtum leidis aset ajal, mil pinged Venemaa ja Lääne vahel on üha kasvamas. Venemaa on viinud Ukraina piirile üle 100 000 sõjaväelase ja Washington hoiatab, et täiemahuline sissetung Ukrainasse võib alata millal iganes. Vene president Vladimir Putin väitis täna, et Washingtoni hoiatus on provokatsioon.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles