Zjuganov: Venemaa presidendi volitusi tuleb kärpida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivist presidendiks kandideeriva Gennadi Zjuganovi valimisreklaamiga Ida-Siberis Jakutski lähistel.
Aktivist presidendiks kandideeriva Gennadi Zjuganovi valimisreklaamiga Ida-Siberis Jakutski lähistel. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendiks pürgiv esikommunist Gennadi Zjuganov kutsus tänases leheusutluses muutma riigi põhiseadust, ning esmajoones presidendi volituste kitsendamise kaudu.

«Võib öelda, et põhiseadus on juba üle küpsenud,» ütles Zjuganov ajalehes Izvestija ilmunud usutluses. «Viimane redaktsioon võeti vastu 1993. aastal,» osutas ta.

Tema sõnul on kompartei juba teinud mitmeid katseid riigi peamise dokumendi muutmiseks.

«Tegime ettepanekuid parlamentaarsest kontrollist, need läbisid riigiduuma ning pälvisid põhiseadusliku enamuse (toetuse). Aga pärast ikka marineeriti ära ja läbi ei lastud. Võimud ei soovi põhiseadust remontida, vaid soovivad jätta endale hullumeelsed volitused,» kinnitas ta.
Zjuganovi sõnul on praegusel Venemaa presidendil enam volitusi kui tema USA ja Prantsusmaa kolleegil.

«President ei anna kellelegi aru, autasustab kõiki, sallib ning sisuliselt halvab normaalse täitevtöö. Ükski minister ei läbi vestlusi vastavate komiteede juures ei riigiduumas ega föderatsiooninõukogus,» viitas ta.

Zjuganovi hinnangul tuleks presidendi volitused ümber jagada «tugeva valitsuse» ja «teovõimelise parlamendi» kasuks.

«President peab nagu iga kodanik oma tegude eest vastutama,» lisas ta.

Kompartei teeb Zjuganovi sõnul ettepaneku luua tööks põhiseaduse kallal konstitutsiooninõukogu, kuhu saaks oma esindajad delegeerida iga erakond.

Samuti teatas esikommunist kavatsusest algatada seadus kaadrikontrollist Kremlis ja valitsuses.

«See pole normaalne, et meil ei ole presidendi administratsiooni puudutavat seadust. 1500 inimest istub (töölaudade taga) – ning pole mingit seadust. On valitsuse seadus, ent sellele vaatamata töötavad otsealluvuses sugulased,» märkis ta.

Venemaalased valivad presidenti, kelle ametiaeg kestab kuus aastat, 4. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles