Šveitslased hääletavad tubakareklaami ja loomkatsete keelustamise ning ahvide põhiõiguste üle

Copy
Laborirott Genfi ülikoolis. Šveitslased otsustavad täna, kas loomi võib edaspidigi teaduse tegemiseks pruukida.
Laborirott Genfi ülikoolis. Šveitslased otsustavad täna, kas loomi võib edaspidigi teaduse tegemiseks pruukida. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

Šveitslased hääletavad täna referendumil ettepaneku üle keelata peaaegu täielikult tubakareklaam ning keelustada igasugused loomkatsed.

Tegemist on kahe eri referendumiküsimusega, mille üle algab hääletamine kell 10 kohaliku aja järgi (kell 11 Eesti aja järgi).

Viimaste arvamusküsitluste põhjal läheb tubakareklaami keelustamise ettepanek ilmselt läbi. Algatuse eesmärk on karmistada Šveitsi äärmiselt leebeid tubakaseadusi ning keelata tervist ohustavate toodete reklaam kohtades, kus alaealised võiksid seda näha, mis tähendab sisuliselt igal pool.

Erinevalt enamikust rikastest riikidest ei ole tubakareklaam Švetsis praegu keelatud. Seda peetakse maailma suurimate tubakafirmade lobitöö teeneks, kel on Šveitsis peakorterid.

Inim- ja loomkatsetuse keelustamise ettepanekul nii häid väljavaateid ei ole. Seda toetab viimaste küsitluste põhjal vaid neljandik vastanuist.

Vastu on kõik erakonnad, parlament ja valitsus, kes hoiatavad, et keeld läheks liiga kaugele ning sel oleks otsene mõju meditsiiniuuringutele.

Lisaks üleriigilistele referendumitel toimub täna Baseli linnas veel üks loomade õigusi puudutav rahvahääletus, millel otsustatakse, kas teistele primaatidele peale inimese peaks antama sarnased põhiõigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles