Populaarne Saksa president Frank-Walter Steinmeier valiti tagasi ametisse

Copy
Saksa president Frank-Walter Steinmeier.
Saksa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: STEFANIE LOOS / AFP / SCANPIX

Saksa president Frank-Walter Steinmeier valiti täna tagasi ametisse. Tagasivalimise järel peetud kõnes rõhutas ta, et Venemaa kannab vastutust sõja vallapäästmise ohu eest Ukrainas.

"Ida-Euroopas püsib sõjalise konflikti oht, sõjaoht, ja Venemaa kannab selle eest vastutust," ütles Steinmeier pärast ametisse tagasi valimise kõnes.

«Ida-Euroopas püsib sõjalise konflikti oht, sõjaoht, ja Venemaa kannab selle eest vastutust,» ütles Steinmeier pärast ametisse tagasi valimise kõnes.

Alates 2017. aastast Saksa riigipea ametis olnud Steinmeier sai presidendivalimisteks kokku kutsutud liidukogus ülekaaluka häälteenamuse.

Steinmeierist sai seeläbi neljas Saksa president, kes valiti tagasi ametisse, mis on valdavalt tseremoniaalne ja ametiaja pikkusega viis aastat.

Praegu 66-aastane sotsiaaldemokraat ja kaks korda Angela Merkeli valitsuses välisministri ametit pidanud Steinmeier on saavutanud väsimatu demokraatlike väärtuste kaitsja maine ajal, mil need paneb proovile pead tõstev paremäärmuslik meelsus ja koroonapandeemia.

Juristiharidusege lumivalgete juuste, ümmarguste prillide ja põselohkudega Steinmeierist on saanud üks Saksamaa populaarsemaid ja usaldatavamaid poliitikuid.

Presidendiroll on olnud au ja suur väljakutse, ütles ta eelmise aasta mais, teatades soovist 2027. aastani ametisse jääda.

Steinmeier on aeg-ajalt sekkunud poliitilistesse debattidesse ning hoiatanud korduvalt paremäärmusluse tõusu eest Saksamaal. Tema ametiajale on jätnud jälje koroonapandeemia ning presidendina on ta esinenud ka vahekohtunikuna tervishoiuküsimustes puhkenud vaidlustes.

Presidendi valib Saksamaal liidukogu, mis koosneb parlamendi alamkoja ehk liidupäeva liikmetest ja samast arvust liidumaade esindajatest. Kokku on liidukogus liikmeid ligi 1500.

Steinmeieril on valitsuskoalitsiooni erakondade sotsiaaldemokraatide, roheliste ja Vabade Demokraatide toetus ning teda toetab ka opositsiooniline konservatiide blokk CDU-CSU.

President valitakse viieks aastaks ja lubatud on kaks ametiaega.

Presidendil ei ole tegelikult poliitilist võimu. Tema peamisteks ülesanneteks on vastuvõetud seaduste allkirjastamine, parlamendivalimiste väljakuulutamine ning valitsuse ametisse kinnitamine ja ametist vabastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles