POSTIMEES UKRAINAS Sõda? Ukraina valmistub, aga nagu ei valmistu ka

Copy
13.02.2022. Tšernigivi linna elanikele Ukrainas tutvustatakse territoriaalkaitse ja relva kasutamise algtõdesid.
13.02.2022. Tšernigivi linna elanikele Ukrainas tutvustatakse territoriaalkaitse ja relva kasutamise algtõdesid. Foto: Madis Veltman

Võimalik, et nende ridade lugemise ajaks on kõik juba muutunud (sest sõjad algavad enamasti öösel või vastu varahommikut, kui lehti alles trükitakse), aga vähemalt hetkel on dissonants selles, kuidas tajutakse olukorda Ukrainas ja kuidas läänes. Ukrainlased on rahulikud, eestlased närvilised.

Ukrainlaste rahulikkusel on mitu põhjust. «Sest meil on väga suured munad,» ütleb näiteks Maks. Ta on Tšernigivi vabatahtliku territoriaalkaitse brigaadi liige. Meie mõistes kaitseliitlane. Tšernigiv ise aga on 300 000 elanikuga linn Vene ja Valgevene piiri lähedal. Kui peaks tulema täiemõõduline rünnak, on Tšernigiv üks esimesi, mis ära võetakse.

Maks koos kamraadide Oleksi ja Arturiga – nendega sai pikalt vesteldud – võtab Tšernigivi võimalikku saatust aga peaaegu fatalistlikult. «Vähemalt ei pea mõtlema, kuhupoole tulistad, sest igal pool on Vene väed ja võid lasta ükskõik mis suunas,» muigab Oleksi. Mõni asi on aga nendegi jaoks naljast kaugel. Näiteks oma naise ja lapse, tunnistab Maks, saatis ta juba detsembrist linnast ära. Selline on vaade Vene piiri lähedalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles