Ametnik: EL kaalub Ukraina kriisi arutamiseks erakorralist kohtumist

Copy
EL-i lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees Brüsselis.
EL-i lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees Brüsselis. Foto: Yves Herman

Euroopa Liidu liidrid peaksid korraldama sel nädalal Aafrika tippkohtumise raames ka erakorralise nõupidamise Ukraina kriisi teemal, ütles tundmatuks jääda sooviv EL-i tippametnik esmaspäeval.

Viimastel päevadel on lääneriigid hoiatanud üha kasvavast ohust, mille kohaselt võib Venemaa alustada iga hetk sissetungi Ukrainasse, mille piiri taha on Moskva koondanud kümneid tuhandeid sõjaväelasi.

Saksa liidukantsler Olaf Scholz külastab teisipäeval nii Kiievit kui Moskvat, kus kohtub Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Ametniku kinnitusel ootab Brüssel Scholzi Kremli-visiidi tulemusi ning erakorraline tippkohtumine on vajadusel «võimalik», kui EL-i liidrid kogunevad neljapäeval Brüsselisse EL-i ja Aafrika tippkohtumisele.

Euroopa Liit on koos lääneliitlastega lubanud kehtestada Moskvale ulatuslikud sanktsioonid, juhul kui Venemaa peaks otsustama Ukrainasse tungida.

Ametnikel on valmis juba sanktsioonide võimalikud variandid, kuid liikmesriikide valitsusjuhid peavad neile ka heakskiidu andma.

Sissetungi plaanimist eitav Moskva andis esmaspäeval märku kriisi võimalikust leevendamisest, jättes ukse avatuks dialoogile Läänega ning teatas, et lõpetab osa õppustest.

Seoses murettekitava olukorraga Ukraina piiril on Eesti välisministeerium  uuendanud reisihoiatust:

Venemaa sõjalise tegevuse suurenenud ohust tulenevalt soovitab välisministeerium ilma tungiva vajaduseta mitte reisida Ukrainasse. Ukrainas viibivatel Eesti kodanikel palutakse kaaluda Ukrainas viibimise olulisust ja võimalusel tagasi pöörduda Eestisse.

Ukrainas viibivatel Eesti kodanikel palub amet kindlasti oma viibimine registreerida välisministeeriumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles