USA taotleb Honduraselt ekspresident Hernándeze väljaandmist

BNS
Copy
Juan Orlando Hernández
Juan Orlando Hernández Foto: AFP/SCANPIX

USA küsib Honduraselt riigi endise presidendi Juan Orlando Hernándeze väljaandmist, kes lahkus möödunud kuul ametist ja keda kahtlustatakse uimastikaubanduses, teatasid asjaga kursis olevad allikad.

Hondurase välisministeerium kinnitas varem Twitteris, et «USA saatkonna ametlik teatis» on saadetud ülemkohtule ühe poliitiku eelvangistamise taotlusega, et valmistada ette tema väljaandmist.

Ministeerium ei täpsustanud poliitiku nime, kuid Hondurase praeguse asepresidendi Salvador Nasralla sõnul on tegemist Hernándezega.

Hernándeze advokaat Hermes Ramírez süüdistas võime ebaõigluses endise presidendi suhtes. «Praegu rikub julgeolekuminister õigusriigi põhimõtet, soovides täita vahistamismäärust, mis rikub seadusega kehtestatud korda,» ütles ta kohalikule ajakirjandusele.

Hernández lahkus ametist 27. jaanuaril, mil presidendiks vannutati Xiomara Castro. Samal päeval valiti Hernández Hondurase esindajaks Kesk-Ameerika parlamenti (PARLACEN), mistõttu on tal Ramíreze sõnul ka saadikupuutumatus.

Eelmisel nädalal mõisteti New Yorgi kohtus uimastikaubanduse eest eluks ajaks vangi Geovanny Fuentes Ramirez, kes on ekspresident Hernándezega väidetavalt seotud.

USA prokurörid ütlesid kohtuprotsessi ajal, et Hernández aitas Fuentesel smugeldada mitu tonni kokaiini Ühendriikidesse. Ekspresident tõrjus neid süüdistusi.

Orlando Hernándeze vend Tony Hernández mõisteti eelmisel aastal ulatusliku narkokaubanduse eest eluks ajaks vangi.

Prokurörid ütlesid, et ta oli vahetalitaja Fuentese ja endise presidendi vahel.

Prokuröride väitel võttis Hernández Hondurase presidendina narkokurjategijatelt miljonite dollarite ulatuses altkäemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles