Leedu sõjaväelased saadetakse Ukrainasse Stingeri kasutamist õpetama (1)

BNS
Copy
Ukraina sõjaväelased laadivad Kiievi lennuväljal välisriikidelt saabunud relvastust, seal hulgas Stinger rakette.
Ukraina sõjaväelased laadivad Kiievi lennuväljal välisriikidelt saabunud relvastust, seal hulgas Stinger rakette. Foto: Sergei Supinsky / AFP / Scanpix

Leedu sõjaväelased sõidavad teisipäeval Ukrainasse õpetama selle riigi relvajõude kasutama kaasaskantavaid lühimaa õhutõrjesüsteeme Stinger.

Leedu sõjaväe teatel koolitab Leedu õhutõrjepataljoni rühm «lähinädalatel» oma ametivendi Ukrainas.

«Oleme Ukrainat igati toetanud ja toetame edasi. Relvad ja varustus ei maksa nende kasutamise teadmiste ja oskuseta midagi, seetõttu jagame koos üleantud Stingeritega ka teadmisi ja kogemusi,» ütles Leedu väe ülemjuhataja Valdemaras Rupšys.

«Muidugi on oluline ka see, et õpime samas ka ise ja võtame nende kogemusi omaks – Ukraina on endiselt sõjas, neil on uusi teadmisi, mis on olulised ka meie riigi kaitsel,» lisas kindralleitnant.

Stingerid toimetati Kiievisse pühapäeval seoses pingetega Venemaa võimaliku sissetungi pärast Ukrainasse. See toetus tuli pärast seda, kui USA valitsus kiitis heaks USAs toodetud seadmete üleandmise kolmandasse riiki.

Sama laadungiga kingiti Ukrainale ka Leedu soomusvestide komplektid.

Relvajõudude teatel on Ukrainasse saadetud sõdurid aastaid teeninud Stingeritega relvastatud õhutõrjepataljonis, nad annavad ukrainlastele edasi Leedu relvajõudude kogemused nende kasutamisest mitme aasta jooksul.

Leedu sõjaväelased osalevad Ukrainas ka koolitusmissioonil, kus nad koos teiste riikide sõjaväelastega õpetavad välja Ukraina sõjaväeinstruktoreid.

USA ja mõne teise lääneriigi luure andmetel võib Ukraina piiri lähedale üle 100 000 sõjaväelase koondanud Venemaa lähipäevil naaberriiki tungida. Moskva teatas teisipäeval osa vägede viimisest Ukraina piiri lähedalt alalistesse baasidesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles