Türgi vabastas kaks luureseaduse rikkumises süüdistatud ajakirjanikku

Copy
Istanbuli kohtumaja. Foto on illustratiivne.
Istanbuli kohtumaja. Foto on illustratiivne. Foto: Mehmet Guzel / AP / Scanpix

Türgi vabastas teisipäeval kaks väidetavalt riigi luureteenistuse seadust rikkunud ajakirjanikku, kes naasid vanglasse pärast seda, kui nad kaotasid kohtus apellatsiooni vangimõistmise vastu, teatas nende advokaat AFPle.

2020. aastal korraldatud kohtuprotsess oli seotud uudisega, et Liibüas sai surma üks Türgi luuretöötaja, kui Ankara andis abi ÜRO-tunnustatud valitsusele Tripolis.

Septembris 2020 mõistis Istanbuli kohus Aydın Keseri, Ferhat Celiki ja Murat Agireli neljaks aastaks ja kaheksaks kuuks vangi Türgi luureteenistuse (MIT) seaduse rikkumises.

OdaTV peatoimetaja Barış Pehlivan ja ajakirjanik Hülya Kılınç saadeti sama süüdistuse alusel kolmeks aastaks ja üheksaks kuuks trellide taha.

Agirel ja Pehlivan teatasid teisipäeval Twitteris, et nad on naasmas vanglasse.

Vaid mõni tund hiljem nad aga vabastati vanglast, edastas nende advokaat Huseyin Ersoz.

Türgi meedia ütles, et Kılınç peaks ka peatselt vabadusse pääsema.

Ankara aitas Tripoli ühtsusvalitsust sõjaliste nõuandjate, droonide ning õhutõrjesüsteemidega, et võidelda väepealik Khalifa Haftari juhitud vägede pealetungi vastu.

Inimõigusühendused süüdistavad Türgit pidevalt ajakirjandusvabaduse rikkumises, ajakirjanike vahistamises ning meediaväljaannete sulgemises.

Ühenduse Piirideta Ajakirjanikud (RSF) ajakirjandusvabaduse indeksis oli Türgi 2021. aastal 180 riigi hulgas 153. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles