Brüssel sai Euroopa Kohtult heakskiidu Poola ja Ungari rahakraanid kinni keerata (2)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Mullu 10. oktoobril leidis Varssavis aset meeleavaldus Euroopa Liidu liikmelisuse toetamiseks, kui Poola ülemkohus otsustas, et siseriiklik õigus on ülimuslik Euroopa Liidu õiguse ees.
Mullu 10. oktoobril leidis Varssavis aset meeleavaldus Euroopa Liidu liikmelisuse toetamiseks, kui Poola ülemkohus otsustas, et siseriiklik õigus on ülimuslik Euroopa Liidu õiguse ees. Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP / Scanpix

Euroopa Kohus leidis täna, et Brüsselil on õigus kärpida õigusriigi põhimõtetega vastuolus olevatele liikmesriikidele mõeldud rahalisi vahendeid – lükates nõnda tagasi Poola ja Ungari argumendid, kes olid esitanud kohtusse kaebuse, milles väitsid, et õigusriiklusmehhanismil puudub seaduslik alus.

Euroopa Kohus otsustas, et mehhanism on mõeldud kaitsma ELi eelarvet mõjude eest, mis tulenevad õigusriigi põhimõtete rikkumisest, ja on seega ELi lepetega lubatud. Tegu on Euroopa Kohtu lõpliku otsusega, mida ei saa edasi kaevata.

Kohtuotsusest johtuvalt võivad Poola ja Ungari jääda ilma miljarditesse eurodesse ulatuvatest summadest, mis neile ELi rahastusega on ette nähtud.

Komisjoni kaebused Poola ja Ungari peale kätkevad endas nii naiste, LGBT kui ka migrantide õiguste kärpimist, kohtuvõimu sõltumatuse õõnestamist kui ka meediavabaduse piiramist – laias laastus leiab Euroopa Komisjon, et mõlemas liikmesriigis on aset leidmas demokraatlike normide rikkumine ning suund illiberalismi poole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles