Kongosse reisiv Belgia kuningas astub silmitsi koloniaalaja julma pärandiga

Copy
Tööline eemaldab Belgia endise kuninga Leopold II rüüstatud kuju Gentis tunamullu suvel. Leopold II valitsemisjala suri haigustesse, tapeti või sandistati miljoneid inimesi praeguse Kongo DV aladel.
Tööline eemaldab Belgia endise kuninga Leopold II rüüstatud kuju Gentis tunamullu suvel. Leopold II valitsemisjala suri haigustesse, tapeti või sandistati miljoneid inimesi praeguse Kongo DV aladel. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Belgia kuningas külastab märtsis Kongo Demokraatlikku Vabariiki, teatas kuninglik palee täna – veidi vähem kui kahe aasta eest palus ta kongolastelt vabandust Belgia koloniaalvõimu aegsete väärtegude eest.

Kuningas Philippe I külaskäik leiab aset 6.–10. märtsini ning on tema esimene Kongo DVsse. Teda saadab abikaasa kuninganna Mathilde, peaminister Alexandre De Croo ja teised ministrid.

Tegu on ühtlasi esimese Belgia kuningapere liikme külaskäiguga Kongo DVsse pärast seda, kui Philippe'i isa, kuningas Albert II reisis sinna 2010. aastal, et tähistada endise asumaa iseseisvumise 50. aastapäeva.

Aastal 2020, kui möödus 60 aastat Kongo DV iseseisvumisest, väljendas Philippe president Felix Tshisekedile saadetud kirjas kahetsust oma riigi ajaloo üle, mis sisaldab ka asumaal toime pandud julmusi.

Ajaloolaste sõnul suri haigustesse, sandistati või tapeti miljoneid aafriklasi neil aladel, mis täna on Kongo DV territoorium. Enamik neist töötas kautšukiistandustes, mis kuulusid Leopold II-le, kes oli Belgia kuningas aastail 1865–1909.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles