Prantsusmaa hoiatas Iraani tuumaleppe sõlmimatajätmise eest

Copy
Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian.
Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Olivier Chassignole/AFP/Scanpix

Iraanil on loetud päevad, et nõustuda oma tuumaprogrammiga seotud leppega Viini kõnelustel, märkis Prantsusmaa täna, hoiatades, et selle sõlmimatajätmise korral vallanduks suuremõõtmeline kriis.

«See pole mitte nädalate, vaid päevade küsimus,» ütles Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian parlamendi ülemkojale.

Tema sõnul on islamivabariik silmitsi väga selge valikuga, nad kas vallandavad lähipäevadel tõsise kriisi või soostuvad allkirjastama leppe, mis austab kõigi osapoolte huve.

Suurvõimud asuvad Viinis Iraaniga läbirääkimiste lõppfaasi, eesmärgiga taaselustada 2015. aasta lepe, millest USA 2018. aastal ühepoolselt taandus ning toonase presidendi Donald Trumpi valitsus islamivabariigile uued sanktsioonid kehtestas.

Ka Teheran taganes seepeale leppest, liikudes edasi oma tuumaprogrammiga, mis läks vastuollu ühise kõikehõlmava tegevuskavaga (JCPOA).

«Me vajame iraanlastelt poliitilisi otsuseid. Neil on väga selge valik,» ütles Le Drian.

Tema sõnul on lepe «käeulatuses».

Ent ta lisas, et aeg on otsa saamas, sest Iraan jätkab oma tuumategevust. See on aga vastuolus 2015. aasta leppega, mille eesmärk on tagada, et Teheran ei saaks omandada tuumarelva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles