Ouattara: Euroopa väekontingendi lahkumine Malist loob vaakumi

BNS
Copy
Alassane Ouattara
Alassane Ouattara Foto: Reuters/ScanPix

Elevandiluuranniku president Alassane Ouattara hoiatas kolmapäeval, et Prantsusmaa ja teiste Euroopa vägede oodatav lahkumine Malist loob vaakumi ja surub Lääne-Aafrika sõjaväed džihadismivastases võitluses eesliinile.

«Prantsusmaa Barkhane Saheli missiooni ja Prantsusmaa juhitud Euroopa vägede Takuba eeldatav lahkumine loob vaakumi. Meilt nõutakse relvade ostmist, suuremat professionaalsust, kuid see on ka meie kohustus,» ütles Ouattara intervjuus prantslaste meediakanalitele RFI ja France 24.

Prantsuse president Emmanuel Macron võõrustas kolmapäeval Aafrika liidreid, mille järel oodatakse teadet prantslaste lahkumisest Malist pea kümme aastat kestnud missioonilt võitluses pühasõdalastest mässuliste vastu.

Mitmed allikad on öelnud uudisteagentuurile AFP, et Macron annab teada Prantsuse üksuste lahkumisest Malist ning mujale Saheli piirkonda ümberpaiknemisest. Taolise vangerduse põhjus on suhete järsk halvenemine valitseva huntaga.

Esialgu on selgusetu, millal ja kuidas Macron avalduse teeb – see võib juhtuda kolmapäevasel kohtumisel või siis, kui ta neljapäeval Brüsselisse kahepäevasele ELi ja Aafrika vahelisele tippkohtumisele läheb.

Euroopa väekontingendi missioon Malis nimega Takuba, mis on olnud Macroni juhitud julgeoleku tagamise vastutuse jagamise projekt, lõpeb allikate sõnul samuti.

Tagasitõmbumine lõpetaks missiooni, mida järjestikused Prantsuse presidendid on nimetanud hädavajalikuks regionaalse ja Euroopa julgeoleku jaoks.

Mali maksab Venemaa erasõjafirmale Wagner kümme miljonit dollarit (8,76 miljonit eurot) kuus, teatas kuu alguses USA kõrgeim komandör Aafrikas. Prantsusmaa on süüdistanud Wagneri palgasõdureid Mali hunta toetamises, kasutades džihadistidega võitlemist ettekäändena.

USA Aafrika väejuhatuse komandör kindral Stephen Townsend ütles telekonverentsil, et Wagner kujutab endast halba kohalolu, mis ei aita kaasa Mali stabiilsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles