Venemaa on Ida-Ukrainas välja andnud üle 720 000 passi (1)

Copy
Donetskis elavad Venemaa kodanikud lehvitamas Venemaa lippudega ja näitamas Vene passe 17. septembril 2021, olles teel Venemaale, kus nad läksid andma oma häält parlamendivalimistel.
Donetskis elavad Venemaa kodanikud lehvitamas Venemaa lippudega ja näitamas Vene passe 17. septembril 2021, olles teel Venemaale, kus nad läksid andma oma häält parlamendivalimistel. Foto: Alexandr Dimitrovskiy / AP / Scanpix

Vene riigiduuma kutsus teisipäeval üles riigipead Vladimir Putinit tunnustama nn Donetski ja Luganski rahvavabariike. Kuigi Putin pole otseselt mõista andnud, kas ta kavatseb seda teha või mitte, siis Vene passide kiirkorras jagamine Ida-Ukrainas jätkub – kolme aastaga enam kui 720 000 passi, kusjuures viimastel kuudel on passe väljajagamine kiirenenud.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus eelmisel nädalal Euroopa Liitu üles kehtestama Venemaale sanktsioone, sõnades, et tegu on Ukraina kodanikele illegaalselt Vene passide massilise väljastamisega.

Peale selle, et Moskva võimaldab Luganski ja Donetski elanikel kiirkorras saada Venemaa kodanikeks, võimaldatakse neile ka muid hüvesid, muuhulgas: Putini võimupartei liikmelisus, ligipääs Venemaa koroonavaktsiinidele ja ka magusaid koostööleppeid Venemaa ettevõtetega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles